L’art com a eina d’inclusió social a Amposta

Lo Pati, Centre d’Art Terres de l’Ebre, prepara nous projectes per apropar-se a la ciutadania, com les activitats ‘Art teràpia’

13 febrero 2019 11:38 | Actualizado a 13 febrero 2019 11:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Lo Pati, Centre d’Art Terres de l’Ebre, fa un pas més per apropar-se a la gent i treballa en els seus projectes per la inclusió social. En la seva extensa programació per a aquest any 2019 un dels projectes estrella és ‘Art teràpia’ una producció pròpia de Lo Pati.

‘Art teràpia’ és un projecte inclusiu que el centre durà a terme per explorar les potencialitats de l’art com a eina perquè pacients i familiars gaudeixin dels seus beneficis terapèutics i emocionals. En aquest programa es treballarà conjuntament amb associacions, fundacions, hospitals i centres especials de treball. 

La primera activitat d’aquest programa, de fet, ja es va iniciar a finals del 2018, i el resultat es podrà veure el proper mes de març. Es tracta del projecte ‘Inside Out #mosmirem’, dirigit per l’artista Alfred Porres, en què s’ha treballat conjuntament amb la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre.

Aquesta activitat ha consistit en fer més de 200 fotografies a diferents persones d’aquesta fundació, i també a visitants de Lo Pati, per després penjar-les a la façana dels dos centres, barrejades i, d’aquesta manera, descontextualitzar-les. Quan les fotografies de persones es descontextualitzen es mostren com totes, al final són persones, provinguin d’on provinguin. Aquesta és la finalitat del projecte ‘Inside Out’. 
El segon projecte que s’englobarà dintre del programa ‘Art teràpia’ és la projecció d’Estado de malestar, de l’artista Maria Ruido, guanyadora del quart Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.

L’obra plasma trastorns psicològics i malalties que molta gent coneix al llarg de la seva vida. El dia 20 de març es projectarà a Lo Pati i la seva intenció és que hi puguin assistir els membres de la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre per poder després comentar-ho amb la seva autora.

La tercera proposta que formarà part del programa serà el concert que, juntament amb les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, es realitzaran a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. En aquest cas la música serà l’eina perquè pacients i familiars gaudeixin dels seus beneficis terapèutics i emocionals. 

Les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat és un festival musical que s’organitza també en conjunt amb Lo Pati, un festival que no vol deixar de costat altres aspectes de la creació musical i l’expressió artística. En aquesta línia surten de Lo Pati, trenquen barreres i arriben a les persones que, per si soles, potser no podrien apropar-se al centre. És el cas dels pacients de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Les jornades també sortiran del centre per celebrar un concert que se celebrarà a l’ermita de la Pietat d’Ulldecona.

Aquest any tornen noves edicions de projectes propis de Lo Pati que actualment tenen un gran ressò, com és el cas de ‘Ports, natura i arts’, un projecte d’intervencions plàstiques a la natura, i a la vegada també performatives i poètiques, una manera de relacionar-se amb el paisatge a través de la intervenció artística i deslocalitzar-se del centre; o el ‘xyz’ que enguany apropa l’art als Ullals de Baltasar. 

Festival MónFILMAT

MónFILMAT, el festival de cinema i paisatge, arriba aquest estiu a la seva quarta edició; i dintre del MónFILMAT també torna el projecte ‘KinoTarragonik’, una proposta de tres dies on diferents creadors desenvolupen projectes i donen llum a nous productes audiovisuals que es mostren públicament el tercer dia.

I per últim una nova edició del festival Femme in Arts, per donar visibilitat a les dones; i l’exposició de Teresa Mulet, una artista provinent de Veneçuela, amb arrels ampostines, que indaga en el problema de la violència i l’emigració. 

Actualment Lo Pati acull l’exposició ‘Cos social. Joan Morey’, guanyadora de la tercera edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica i LOOP Barcelona.

Al llarg de l’any el centre també col·labora amb creacions d’altres artistes com l’Ebrergent, un projecte per artistes joves i emergents del territori; el Grand Tour, un passeig artístic que enguany començarà a les Terres de l’Ebre i caminarà fins a Lleida; els Encontres Aproximatius de Postbouesia; el festival Eufònic o el cicle de concerts de noves músiques, ‘Out.side’.

Comentarios
Multimedia Diari