Les àrees nuclears rebran 5 milions d'euros anuals del Govern per a reactivar l'economia

Economia consensua amb els alcades destinar el 10% de la recaptació de l'impost nuclear a un fons territorial

19 mayo 2017 19:45 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern de la Generalitat i els alcaldes dels 18 municipis de la zona 1 de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs II van consensuar ahir en una reunió a Barcelona la creació i dotació d’un fons territorial derivat de la recaptació del nou impost nuclear català. Va presidir la reunió el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, davant l’absència d’última hora del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

El fons tindrà una dotació del 10 per cent de la recaptació total del nou impost –el PSC reclama el 50 per cent– i ha de servir per fomentar la reactivació econòmica i el reequilibri territorial de les dues àrees davant la hipòtesi del tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II en la pròxima dècada. Cap alcalde va qüestionar la dotació del fons, que a priori es repartirà en un 66 per cent per a l’àrea d’Ascó i un 34 per cent per a la de Vandellòs.

La primera quantitat que s’invertirà enguany al territori superarà els 3 milions d’euros, corresponents a la recaptació de l’impost durant el 2015.

Les converses amb els alcaldes es produeixen com a pas previ a la creació del fons, que depèn de l’aprovació per part del Govern català d’un reglament que concretarà la seva implementació. El reglament, que s’ha d’aprovar en els propers sis mesos, ha de fixar les condicions per les quals es regeix el fons, les regles de funcionament i els criteris de distribució.

Es volen prioritzar els projectes estratègics –d’ampli abast, integrals i transversals– dels municipis de la zona 1 del pla Penta, ubicats a la Ribera d’Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Ebre i Baix Camp. El reglament, a priori, no descartarà l’opció de presentar projectes de caràcter local i s’obrirà la porta perquè les propostes tinguin caràcter plurianual.

Els projectes aprovats seran executats de manera directe per la Generalitat de Catalunya o mitjançant convocatòries amb concurrència competitiva. En cap cas els diners dels fons s’han de destinar a cobrir obligacions d’inversió de la Generalitat al territori, s’assegurà.

Segons les previsions, la Generalitat recaptarà aproximadament 50 milions d’euros anuals per aquest impost. Tenint en compte que l’última central finalitzarà la seva activitat el 2027, Economia calcula que el fons disposarà d’un total de 50 milions d’euros en aquests 10 anys.

El reglament de consens crearà una comissió que gestionarà el fons, liderada per la conselleria d’Economia i Hisenda, amb representació dels departaments d’Empresa i Coneixement; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Territori i Sostenibilitat. També s’hi afegiran els delegats territorials de l’Ebre i de Tarragona i els presidents dels consells de la Ribera d’Ebre i del Baix Camp.

Finalment, els alcaldes dels 18 municipis afectats també s’asseuran a la comissió, juntament amb dos representants de la Diputació de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari