Mascaretes solidàries contra el càncer

Reportatge. La delegació de la Lliga contra el Càncer de Tortosa posa a la venda mascaretes per recaptar diners i poder seguir donant suport als malalts oncològics

26 julio 2020 10:14 | Actualizado a 28 julio 2020 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La delegació de Tortosa de la Lliga contra el Càncer és una de totes les delegacions que no han deixat de treballar durant aquests últims mesos. De fet, els esforços fins i tot s’han hagut d’incrementar. Amb l’arribada de la crisi de la Covid-19 els malalts oncològics han estat –i són– un dels col·lectius de més risc en cas de contagi, la qual cosa els ha fet més vulnerables. 

La delegació de la capital del Baix Ebre anualment organitza dues grans activitats per recaptar fons: una caminada i un dinar popular, totes dues al setembre en el marc de les Festes de la Cinta. Aquest any, però, el futur és incert. Per aquest motiu, un mes i mig abans de quan hauria de ser la caminada, es posaran a la venda mascaretes solidàries, amb un preu de 7 euros destinats a ajudar els malalts oncològics i a la investigació de la malaltia. 

Aquestes mascaretes estaran disponibles en alguns comerços de la ciutat i, els establiments que estiguin interessats a participar-hi es poden posar en contacte amb la delegació. 

La caminada no es coneix del cert si es podrà celebrar, però si és el cas, s’espera que tots els participants hi acudeixin amb la mascareta, com a símbol d’inscripció a l’activitat. 

El propòsit de la Lliga és educar, informar i, sobretot, donar suport als malalts. Els malalts oncològics són vulnerables en diferents aspectes i, un d’ells, és l’econòmic. Segons s’ha pogut estudiar, els ingressos a les llars de malalts oncològics disminueixen un 20% amb l’arribada de la malaltia. L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha vist un increment d’un 106% de les demandes d’atenció social des del 2010. En aquest punt, la Lliga contra el càncer té un paper fonamental, ja que un 50% del seu fons els dedica directament als malalts. 

Durant el confinament, explica el delegat de la Lliga Contra el Càncer a Tortosa, Paco Vallespí, «s’ha notat un repunt en les demandes». El delegat explica que, de normal, el càncer ja «crea un problema econòmic» i que, amb la crisi derivada de la Covid-19 «tenim claríssim que haurem d’augmentar el suport econòmic». 

Segons apunta Vallespí, el 90% dels fons que disposen són recaptats en les diferents accions que duen a terme, tot i que aquest any, explica, està sent difícil. «En aquests moments no s’ha realitzat gairebé cap acte en tota la demarcació de la lliga i necessitem el suport i ajut de les administracions i ajuntaments», reclama el delegat. 
Actualment la lliga no ha deixat d’ajudar els malalts, tant amb l’acompanyament i suport en els tractaments, com amb grups d’autoajuda, ara en línia, amb psicooncòlegs, o amb activitats com el ioga o l’exercici a la piscina, entre altres.

Les voluntàries i els voluntaris, a hores d’ara segueixen treballant perquè els malalts oncològics rebin el seu suport, com és el cas de les dones operades de càncer de mama, que reben un coixí amb forma de cor perquè puguin acomodar el braç sense molèsties o els qui porten PICC (catèter central inserit per via perifèrica), normalment al braç, que reben un braçalet de tela elàstica per protegir-se amb una estètica més agradable per al pacient. 

Comentarios
Multimedia Diari