Millora la situació del sector del peix blau a l'Ametlla de Mar

Els pescadors caleros detecten captures de peix més gran i ho atribueixen a una menor presència de tonyines a la zona

03 enero 2019 10:09 | Actualizado a 03 enero 2019 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dos embarcacions caleres del sector pesquer de l’encerclament comencen els dos mesos de veda, després d’un any de millora en la pesca del peix blau, a diferència de les temporades anteriors. 

El 2018 ha augmentat la quantitat de les pesqueres de les dos llums caleres que queden en actiu, amb base al port de Tarragona. El patró major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, afirma que durant el 2018 s’ha pescat peix molt més gran que habitualment i això ha estat el que ha salvat la temporada. «Hem tingut un peix que feia molt temps que no teníem, un peix que l’agafen a tot arreu menys aquí, i nosaltres estem content d’haver pogut tornar a trobar-lo, però no sabem que passarà aquest nou any». 

Brull explica que, des del sector de pescadors, creuen que aquesta millora es deu a que enguany hi ha hagut una menor presència de tonyines a la zona. Menys tonyines implica que hi hagi menys depredadors pels peixos i que aquests puguin créixer més i es puguin pescar més tranquil·lament. «És l’única diferència que hem detectat durant aquest últim any respecte els anteriors», apunta Brull, qui descarta que el retorn de les captures vagi lligat a què s’han recuperat els caladors, «si fora una recuperació degut als caladors seria progresiva». 

Segons Brull, després d’uns anys molt dolents, de sobte, va millorar molt la situació. Per aquest mateix motiu, estan molt contents però també a alerta, perquè desconeixen que pot succeir durant aquest nou any 2019.  

Els pescadors d’aquestes dos embarcacions han arribat a aquestes conclusions a través del seu treball diari. Brull explica que, de fet, «alguns dies puntuals, en algunes zones on vam localitzar tonyina, ens vam adonar que allí el peix tornava a ser més petit». Tot i això, estan a l’espera de les conclusions de l’estudi científic que es va iniciar el 2018 i que ha de finalitzar aquest 2019.

Dos mesos d’aturada
El sector pesquer de l’encerclament realitza cada any una aturada biològica de dos mesos. En aquest cas, van començar el 21 de desembre i estaran parats fins el dia 17 de febrer, ambdós inclosos.  «A la resta de Catalunya aturen la flota un mes en lloc de dos, però nosaltres creiem que és realment necessari parar dos mesos i de manera continuada, hi hagi o no hi hagi peix», assegura Brull. 

Des del sector pesquer estan contents pels resultats d’aquest any, però continuen amb la incertesa de que passarà quan torni a començar la nova temporada, ja que no hi ha cap certesa de que torni a anar bé. «Jo el que crec que hauria de passar és el mateix que aquest any, que hi hagi menys tonyina a la zona i que puguem continuar capturant peix gran. Però és una incertesa total, perquè no és una recuperació definitiva la d’aquest peix», apunta Brull. 

Actualment només queden dos embarcacions caleres, després de que fa uns anys se’n vengués una i que l’any passat se’n retiresisn quatre, degut a la forta crisi que va sofrir el sector. De set embarcacions a tan sols quatre, i que pesquen a Tarragona, donant el mar de l’Ametlla de mar com a mort. 

Comentarios
Multimedia Diari