Olivite Export factura 40 milions en un any

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, posa en valor la iniciativa de l’empresa, nascuda de la mà de cinc cooperatives de las Terres de l’Ebre, un model pioner i únic al territori català

17 febrero 2022 19:50 | Actualizado a 19 febrero 2022 08:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cinc cooperatives agràries del sector de l’oli de les Terres de l’Ebre van unir-se l’any passat per adquirir la unitat de negoci de l’empresa tortosina Juan Ballester Rosés, Sucesores S. A. (JBRS), amb més de 150 anys d’història. Així naixia Olivite Export, empresa especialitzada en l’exportació d’oli d’oliva arreu del món.

El model d’una societat creada a partir de cinc cooperatives és molt pioner i no es coneixen més casos al territori català. La cooperativa Soldebre té una participació del 80%, mentre que les altres es reparteixen el 20% restant (són les cooperatives de la Sénia, Mas de Barberans, La Galera i Sant Gregori de Santa Bàrbara). L’empresa té una facturació de 40 milions d’euros a l’any i una trentena de treballadors a les instal·lacions ubicades a Tortosa.

«Estem molt contents, estem treballant sobre les previsions que teníem de vendes i tot està funcionant molt bé al llarg d’aquest primer any», valora al Diari el director general d’Olivite Export, Pere Albacar. «Les negociacions van començar ja al 2019. Nosaltres sempre havíem sigut proveïdors i l’antiga Ballester va proposar traspassar el negoci. Després de les negociacions i de treballar informes de viabilitat econòmica de l’operació, ho vam plantejar a diferents cooperatives», detalla.

El volum d’oli que treballa l’empresa és un 50% extraverge i l’altre, oli refinat, dedicat també a la indústria cosmètica i farmacèutica. Els seus mercats principals són els Estats Units, Amèrica Llatina, Centre Amèrica, Japó, Austràlia i Suïssa.

«El model de la societat pretén ser un model de funcionament ràpid i àgil. Hem seguit amb un negoci que ja funcionava i per això hem fet un relleu el menys sorollós possible, molt suau, per continuar estables i que no es notés un gran canvi. Canvia la direcció però els interlocutors i els treballadors són els mateixos».

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va visitar dimecres a la tarda les seues instal·lacions i va posar en valor la feina feta des d’Olivite Export: «Van ser pioners, van assumir una inversió important, i és un projecte que ha tirat endavant, amb persones treballant al territori un producte del territori», enfatitzà. «Veig molt futur al projecte d’Olivite, van ser valents i pensem que tenen tots els condicionants perquè el projecte funcione».

Ajuts per a les cooperatives

El sector cooperatiu de la producció d’oli a les Terres de l’Ebre, amb 2,4 milions d’euros, ha estat el més beneficiat de la línia d’ajuts que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per millorar la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries.

Aquestes línies d’ajuts s’orienten a la millora dels processos productius i de transformació i la capacitat comercial i de projecció de marca. La resta d’ajuts, fins a arribar als 2.658.290 euros de la convocatòria de 2021, han anat als sectors de la fruita dolça i l’arròs.

Comentarios
Multimedia Diari