Oposició ecologista al nou impost nuclear de la Generalitat

El grup Ecologistes en Acció demana al Govern català que vinculi la taxa al tancament de les centrals catalanes

19 mayo 2017 16:50 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els grups Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) han manifestat el seu rebuig al nou impost nuclear català, previst en els pressupostos de la Generalitat per aquest 2017 perquè significa «legitimar» el desenvolupament d’aquestes activitats «a canvi de diners», segons han denunciat.

Es tracta del segon intent del govern català per gravar les nuclears (el primer va ser tombat pel Tribunal Constitucional). Mentre l’anterior proposta es fixava en el combustible nuclear que s’introdueix al reactor, ara es dirigeix al risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d’elements radiotòxics generats en l’energia nuclear.

La previsió d’ingressos és de 60 milions d’euros anuals. Un 20 per cent de la recaptació efectiva es destina a nodrir un fons per reactivar l’economia de les zones afectades, el que suposa 12 milions d’euros anuals.

Els grups ecologistes han expressat que «a la salut i a la seguretat de les persones no se’ls pot posar preu» i que, encara que amb aquest impost la Generalitat reconeix la perillositat i el risc per a les persones derivada de la generació d’electricitat nuclear, s’hi accepta el desenvolupament d’aquesta activitat.

Ecologistes en Acció, a més, ha assegurat que l’empresa Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), gestora de les centrals nuclears catalanes, «té el nombre més gran d’incidències a les seves instal·lacions de tot l’estat espanyol».

En el comunicat, els ecologistes demanen al Govern català que, malgrat no tenir competències, es defineixi «clarament» sobre l’activitat de les centrals nuclears del territori, ja que «el risc d’accident creix a mesura que aquestes instal·lacions van envellint».

A més, manifesten que «Ecologistes en Acció no pot acceptar un impost que no va lligat a frenar la renovació dels permisos d’Ascó i Vandellòs» que s’acaben entre el 2020 i el 2021.

Des del Moviment Ibèric Antinuclear s’ha desplegat una campanya a tota la Península amb l’objectiu que no es renovi cap permís d’explotació de les centrals nuclears.

Fins al moment, aquest moviment ha aconseguit la implicació del Govern portuguès respecte la Central Nuclear d’Almaraz, a Extremadura, a la vegada que es planteja promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a tot l’Estat, tot i que encara no existeix una decisió ferma.

Comentarios
Multimedia Diari