Protestes a Tarragona i Deltebre per la mobilització dels sediments

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i altres entitats ecologistes presentaran al·legacions al Pla Hidrològic, ja que no contempla obrir les comportes dels embassaments riu amunt

17 noviembre 2021 19:30 | Actualizado a 19 noviembre 2021 16:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Set entitats ecologistes i socials i la Plataforma en Defensa de l’Ebre han anunciat dos mobilitzacions per al proper 28 de novembre per exigir la mobilització de sediments. Una actuació urgent, diuen, i vital per a la supervivència del Delta de l’Ebre davant la seua regressió i la seua subsidència (enfonsament).

En concret es concentraran a les 10 hores del matí davant la seu de la subdelegació del Govern a Tarragona en un acció reivindicativa per ensenyar «el tipus de sediments» que volen que baixen pel riu Ebre.

A continuació es desplaçaran a Deltebre, on a les 12 hores al parc fluvial abocaran sediments al riu. Tot plegat per exigir que el Pla Hidrològic de conca del riu Ebre (PHE) contemple l’obertura dels desguassos de les comportes dels embassaments per augmentar el volum de sediments que arriben al Delta.

«El Pla Hidrològic no és ni de bon tros el pla que l’Ebre necessita. Necessitem sediments ja. Del contrari, serà massa tard i el Delta morirà», va declarar ahir Jordi Parès de l’Associació Sediments. «El pla ha d’incloure un pla de conca de gestió dels sediments».

Les entitats exigeixen que es facen les primeres proves a l’embassament de Riba-roja, l’últim gran pantà abans del Delta, però que sigui «un primer pas» que ha de continuar amb la resta d’embassaments, més de 190 que hi ha a la conca de l’Ebre. Qualifiquen d’insuficient la prova d’hidrosucció que ha anunciat el Govern en aquest embassament, amb una inversió per a la prova de 4,8 milions d’euros. «No pot ser una cosa puntual sinó que calen mesures per obrir les comportes de fons com haurien d’haver fet des del primer dia. S’ha de fer perquè baixin sediments de manera regular i que cada any hi hagi aportació de sediments, però és una mesura de prevenció i seguretat per evitar que mai pugui passar res a les poblacions que hi ha riu avall», va expressar Matilde Font, portaveu de la PDE.

També Joaquim Estellé, de GEPEC-EdC, va animar a participar en les concentracions del 28 de novembre i no acceptar un Pla Hidrològic de l’Ebre que assumeix la disminució del 20% de les aportacions del riu Ebre al Delta pel canvi climàtic.

Així mateix Sofia Rivaes de Seo/Birdlife va remarcar que per resoldre els problemes del Delta de l’Ebre cal «anar a l’origen del problema», és a dir, la gestió dels sediments.

Les entitats que convoquen les manifestacions són la Plataforma en Defensa de l’Ebre, GEPEC-EdC, Ecologistes en Acció, SEO Birdlife, Associació Sediments, Moviment Social Delta de l'Ebre, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall. Les entitats preparen al·legacions al nou PHE que presentaran abans del 22 de desembre, quan acaba el termini.

Comentarios
Multimedia Diari