Rebutgen que els consistoris no puguin decidir sobre els magatzems de residus nuclears

Una esmena aprovada en la Llei de Canvi Climàtic treu competències als ajuntaments per autoritzar o denegar aquestes instal·lacions

22 abril 2021 09:30 | Actualizado a 22 abril 2021 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’aprovació d’una esmena sobre energia nuclear inclosa dins la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que «aparta els municipis del procés de decisió sobre la construcció de magatzems de residus radioactius, així com l’ampliació o transformació dels existents, declarant-les obres d’interès general», ha generat el rebuig i malestar de les zones amb centrals nuclears. L’Associació Espanyola de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears i Magatzems de residus radioactius (AMAC), de la que formen part una desena de poblacions de l’Ebre i Tarragona, ha emès un comunicat en el que anuncia «un canvi de relacions amb el Govern central, davant l’absència de polítiques de consens».

Asseguren que s’atempta contra el principi d’autonomia local, ja que a partir d’ara els municipis afectats no tindran cap competència sobre la instal·lació als seus termes municipals d’un magatzem temporal centralitzat (MTC), matgatzem temporal individualitzat o similar, al mateix temps que s’aparta també de la decisió a les comunitats autònomes.

L’entitat estudia portar davant la Comissió Europea aquesta decisió, entre altres iniciatives que es debatran en una assemblea general extraordinària, així com la relació que han de mantenir a partir d’ara amb l’executiu de l’Estat.

I és que l’AMAC també lamenta que el govern hagi decidit «injustificadament el tancament de les centrals nuclears a Espanya sense oferir cap alternativa de desenvolupament econòmic als municipis de les zones afectades, que han conviscut durant 40 anys amb aquestes instal·lacions d’interès per a tot el país i no per a cobrir les necessitats locals».

ERC de la Ribera

També des del grup d’ERC a la Ribera d’Ebre han mostrat l’oposició frontal a aquesta decisió, efectiva per l’aprovació d’una esmena del PSOE i Podemos a la nova llei.

«Partint de l’experiència i els antecedents en la lluita contra la instal·lació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears que vam viure a la nostra comarca, els alcaldes i representants d’Esquerra de la Ribera d’Ebre rebutgem aquesta disposició que deixa encara més indefensos els municipis davant la possible imposició d’implantar una instal·lació d’aquest tipus als nostres pobles», afirma el president comarcal d’ERC, Josep Maria Sàez.

Els republicans han presentat una esmena de supressió d’aquesta disposició per ser votada en el tràmit del Senat, i la diputada Norma Pujol registrarà preguntes interpel·lant al govern sobre les intencions i previsions d’actuació respecte als cementiris nuclears. A més, Esquerra presentarà mocions als plenaris dels ajuntaments refermant el seu rebuig a aquesta modificació normativa.

Comentarios
Multimedia Diari