Retiren restes d’una antiga piscifactoria al delta de l’Ebre

Costes impulsa l’actuació per treure del domini públic marítim-terrestre unes estructures de formigó situades a primera línia de platja i dins del mar, a la zona de les salines de la Tancada

28 octubre 2021 18:30 | Actualizado a 29 octubre 2021 10:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei Provincial de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic està executant unes obres al delta de l’Ebre, de recuperació del domini públic marítim-terrestre. En concret, l’actuació s’ubica al terme d’Amposta, entre les platges d’Eucaliptus i el Trabucador, per retirar les instal·lacions d’una antiga piscifactoria en desús a les salines de la Tancada, prop d’on actualment se situa Món Natura Delta.

Es tracta de desmuntar i retirar unes estructures de formigó que s’utilitzaven per captar aigua del mar per portar a les llacunes de cria i engreix de peixos. Els treballs implicaran una inversió de 160.000 euros i van arrencar a principis d’aquest mes d’octubre, a càrrec de l’empresa Tragsa, amb un termini d’execució de dos mesos.

La piscifactoria de l’empresa Aquadelt va deixar de funcionar fa anys. Tenia una concessió de l’Estat perquè part de les instal·lacions es trobaven en domini públic, concretament una canonada que connectava les instal·lacions amb la platja, mentre que a la mateixa platja hi havia un sistema de captació de l’aigua del mar i bombeig, consistents en diversos cubs de formigó: un que ara es troba a la línia mateixa de mar i dos més a dins de l’aigua. L’empresa va fer fallida i també es va extingir la concessió, de manera que ara ha estat el Ministeri l’encarregat de retirar d’ofici aquestes estructures.

L’actuació forma part d’un conjunt de demolicions que s’estan duent a terme al llarg de la demarcació de Tarragona, en el marc de la política del Ministeri d’alliberar els terrenys públics d’estructures i construccions. A més, els cubs de formigó situats baix de l’aigua suposen un perill per a la navegació, en especial per a les barques de pesca que feinegen prop de la costa, i també per als banyistes durant l’estiu, segons detallen al Diari fonts de l’administració de l’Estat.A banda, l’existència d’aquestes estructures artificials interferia en el transport sedimentari natural en aquest sector del Delta de l’Ebre. «Es tracta d’una zona on l’arena circula per baix de l’aigua des del nord cap al sud en direcció a la punta de la Banya i la presència d’aquests elements feia un efecte d’espigó», comenten les mateixes fonts. Els treballs ja estan molt avançats i compten amb l’ajut d’uns bussos per als treballs més específics i complicats baix de l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari