Rull insta l'Estat a actuar per frenar la regressió a la costa del Delta

El conseller adverteix que en aquest punt de Catalunya els efectes del canvi climàtic són molt clars i perceptibles

19 mayo 2017 16:51 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Territor, Josep Rull, va visitar ahir, acompanyat de l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, les zones del litoral d’aquest municipi més malmeses pel temporal dels passats 19 i 20 de desembre, en el tram entre la platja de la Marquesa, la bassa de l’Arena i la platja de Riumar.

L’Ajuntament de Deltebre ha finalitzat les obres d’emergència que va posar en marxa després del temporal. Els treballs han consistit en reconstruir l’escullera de la zona d’accés al Fangar, que es va trencar, provocant que el mar inundés singularment camins, arrossars i propietats. Aquestes tasques han tingut un cost aproximat de 80.000 euros, que ha avançat el consistori.

Destrucció del medi

A banda de les obres d’emergència, un informe municipal xifra en 1,4 M€ el cost de les obres de regeneració mínima de la platja i de reparació de danys en infraestructures agrícoles que s’haurien d’executar en un tram de 7 quilòmetres de costa.

En aquesta zona s’observa una destrucció generalitzada del medi, tant pel removiment i eliminació de flora i fauna existent com dels llims i les argiles pròpies del medi arenós. L’afectació s’estén també als cultius d’arròs situats en una franja de, com a mínim, 10 metres de les platges. Els desguassos agrícoles han quedat pràcticament destruïts.

Aquesta afectació per un temporal concret se suma a la regressió que pateix any rere any el conjunt del Delta de l’Ebre i que, en el municipi de Deltebre, es calcula en uns 5 metres de mitjana anuals. El conseller va voler remarcar la fragilitat d’aquesta zona per moltes raons, però sobretot, va afirmar, «pels efectes del canvi climàtic, que aquí són molt clars i perceptibles».

Rull va donar suport a l’Ajuntament i va llançar un missatge clar a l’Estat afirmant «que ningú tingui la temptació d’assenyalar l’Ajuntament de Deltebre per aquesta actuació». El conseller s’ha compromès a traslladar al Ministeri de Medi Ambient que «s’hi ha de fer una actuació a fons».

Precisament, el Departament de Territori, l’Ajuntament de Deltebre i la Universitat Politècnica de Catalunya han presentat un projecte conjunt per disminuir el retrocés de la línia de la costa al Delta de l’Ebre. El pressupost és de 2,5 M€, el 60% del qual s’ha sol·licitat a Europa a través del Projecte Life.

Comentarios
Multimedia Diari