Ruta per Santa Bàrbara per conèixer la cultura de l’oli

Es visitarà una antiga masada que avui és museu, un camp d’oliveres i les cooperatives 

06 noviembre 2021 15:54 | Actualizado a 06 noviembre 2021 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Conèixer a fons la cultura vinculada a l’oli i les oliveres en un recorregut per Santa Bàrbara, un dels municipis on més pes i tradició té aquest conreu. És la proposta del  Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori, que es durà terme al llarg de 8 jornades entre els mesos de novembre i febrer. 

Amb el nom de ‘Tasta la cultura de l’Ebre-Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana’, es planteja una activitat de turisme experiencial que vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. El recorregut arrencarà al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat.

Tot seguit es visitarà un camp d’oliveres del terme, on s’explicarà l’evolució del conreu al llarg de la història, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les varietats d’olives pròpies de la zona i els treballs al camp (poda, tractaments, l’entaulat o preparació del sòl per a la recol·lecció...). Tot seguit, els visitants es desplaçaran a les instal·lacions de les almàsseres d’Agrícola del Camp i Cooperativa Sant Gregori, on s’explicaran els processos actuals als molins i es farà una degustació de l’oli. 

Les rutes es duran a terme els dies 20 i 27 de novembre; 11 i 18 de desembre; 15, 25 i 29 de gener; i 5 de febrer, entre les 11:00 i les 14:00 hores.  L’experiència té un cost de 6 euros i les reserves s’han de fer a través de la plataforma Ebreticket.cat.

La ruta arrenca aquest mes de novembre, just quan el municipi del Montsià preveu celebrar la Fira de l’Oli, els Cítrics i el Comerç, que entre els dies 26 i 28 viurà la seua 25a edició. El que ja està en marxa són les Jornades Gastronòmiques de l’Oli, amb la participació dels restaurants locals durant tot el mes. 

Tot plegat, quan el sector de l’oli d’oliva, un dels principals i més arrelats al conjunt de les Terres de l’Ebre, està en plena campanya de recol·lecció. 

Comentarios
Multimedia Diari