Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ebre ENTREVISTA

Salvador Miralles: "En 13 anys portava tot sol un ramat"

Pastor de cor però bon home de negocis, tothom que ha anat a Horta de ben segur que ha menjat a l’Hotel Miralles.

ANTON MONNER

Whatsapp
El senyor Salvador Miralles amb el seu ramat de cabra blanca dels Ports. FOTO: SALVADOR MIIRALLES

El senyor Salvador Miralles amb el seu ramat de cabra blanca dels Ports. FOTO: SALVADOR MIIRALLES

Com va entrar al món de la restauració?
Accidentalment. Vaig nàixer al Mas del Baubos, al terme municipal d’Horta. Als 13 anys els meus pares se’n van anar a viure al poble, jo vaig quedar-me sol al mas cuidant un ramat de cabres i de mi mateix. Després vaig traslladar-me a Calella a treballar a un restaurant, on vaig començar fregant plats. Posteriorment se’m oferí feina a un restaurant de Roses i més tard a Tossa de Mar, on ja portava la cuina d’un hotel de 150 places.

Com va instal·lar els serveis hotelers a Horta?
A Horta es va tancar la fonda que hi havia. I en Carlos Bel, l’alcalde que hi havia llavors, em va proposar obrir un restaurant. Al cap d’uns mesos, ja funcionava la nostra petita fonda a càrrec de la meva dona i jo, juntament amb l’ajuda de la meva sogra.

I l’Hotel quan el va construir?
L’any 1983 vam passar de ser fonda a ser hotel que poc a poc hem anat eixamplant continuadament.

Vostè com a promotor del turisme d’Horta, com ha contribuït a crear llocs de treball i evitar, encara que sigui suaument, el despoblament rural?
Vam començar a treballar només els membres de la família, i aviat vam necessitar cambrers, cuiners... Ara en tenim 14 persones en nòmina. Però poc a poc es van anar creant noves instal·lacions a la població; nosaltres treballàvem i ens obríem camí. Només a Horta, actualment, el sector hoteler i de restauració ocupa un centenar de persones. A més s’han anat creant cases rurals a poblacions veïnes com Arnes, Prat, Bot, Batea, Horta, entre altres. Per tant el turisme ha aturat considerablement el despoblament rural i resulta ser un factor creador de riquesa.

Han rebut ajuda de l’Administració les instal·lacions hoteleres?
Sí. La majoria han rebut aportacions del Pla Leader de la UE i gràcies a aquestes s’han pogut crear nous negocis, millorar i eixamplar.

Què poden oferir a la seva clientela com a forma diferenciada en el món del turisme?
Amb productes de quilòmetro 0. Com la carn dels nostres ramats, les nostres fruites i verdures... Per exemple collir un tomàquet a i al cap d’una hora el turista se’l mengi a l’amanida. Un plaer! Però això s’ha de cinvinar amb les rutes turístiques: tenim el Parc Natural Els Ports, la Via Verda, els rius, els bosco i també els cingles. Només cal consolidar les rutes i les visites corresponents, la resta ho tenim.

Quina importància tenen les infraestructures viàries per al turisme?
Són essencials. Es important tenir bones carreteres i bona comunicació. Així com també es necessari mantenir en bon dels camins que accedeixen als llocs turístics com poden ser la Via Verda, el massís del Port o la Fontcalda. També per conservar el bosc i gaudir de la seva varietat vegetal.

Què té a veure els camins i la neteja de boscos?
Per combatre els incendis, però també per netejar els boscos i aprofitar la fusta per la biomassa. A més, també per l’agricultura, això facilitaria la possibilitat de conrear finques abandonades.

Temas

  • Horta de Sant Joan

Comentarios

Lea También