Tortosa: Tanquen comerços històrics

L´Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric de Tortosa valora negativament els tancaments i demana una política activa per recuperar l´activitat comercial

19 mayo 2017 19:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Sabateria Porres, situada a la plaça de la Constitució de Tortosa, a la baixada del pont de l’Estat, tancarà per jubilació de la propietària després de 104 anys de trajectòria. Es tracta d’un dels negocis familiars més antics de la ciutat, fundat el 1912. Primer es venien cordes i materials per lligar burros i matxos. Després, espardenyes. Finalment, sabates.

L’actual propietària, dona de l’últim descendent que va fundar la botiga, Mari Carmen Cabanes, aviat complirà 65 anys i es jubilarà. Fa 30 anys que treballa a la sabateria i el 31 de març abaixarà les reixes per últim cop.

Cabanes té dos fills, però no seguiran el negoci perquè ja «es guanyen bé i la vida, i això no és cap herència, sinó un ‘traurediners’», en paraules de la propietària. Tot i que amb la crisi la sabateria ha notat una baixada de les vendes, Cabanes assegura que «me’n vaig contenta».

Ben a prop, la Ferreteria Pla tanca les portes després de 72 anys, a causa també de la jubilació del propietari. Idelfonso Garcia és, probablement, el dependent més vell de Tortosa, amb 44 anys i mig dedicats a la botiga. Allà hi va entrar d’aprenent quan era molt jove. «Abans teníem viatjants per proveir totes les Terres de l’Ebre i el Matarranya. Érem una botiga important, però això ha anat canviant», explica.

El president de l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric i de la Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, valora negativament els tancaments d’aquestes botigues, especialment si tenen molts anys d’història i tot i que siguen per jubilació.

«Tenim una epidèmia de tancaments a Tortosa, especialment al nucli antic», considera Baubí. És per això que l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric demana una política activa des de l’Ajuntament de Tortosa per tal de recuperar l’activitat comercial.

Així mateix pensa Garcia, qui assegura que el comerç a Tortosa «està mort i li han donat l’extrema unció fa temps». Garcia afirma que «el govern es cuida més del que es fa a Barcelona o a Madrid que a Tortosa i fins i tot abans que arribés la crisi, el 2007 a Tortosa ja es notaven tancaments».

Una tercera botiga que també tancarà per jubilació és Pierrot, al carrer Berenguer IV, tot i que de moment manté els productes en liquidació i potser tardarà mesos a fer-ho. Fa 38 anys que és oberta, fundada per Rosa Maria Gozalbo, que farà 67 anys. Els seus pares tenien una fàbrica de torrons i pastissos i amb la meitat del local ella va obrir una botiga de decoració, estris de cuina, mobles, llums i roba de llar que es va anar ampliant.

«Abans Tortosa era un lloc de referència per comprar. Es compraven marques de nivell, Armani, Valentino... Ara no. Però no ha succeït només a Tortosa, sinó arreu. És un problema general», opina Gozalbo.

La propietària considera que el problema rau en els joves i en els costums que han canviat, ja que s’han acostumat a adquirir productes per la llar a basars xinesos o a grans superfícies a molt baix preu. «Però és una cadena, si s’està a l’atur, no es pot comprar. Tot i així jo tanco amb la sensació que la gent de l’Ebre m’ha respost molt bé», comenta.

Així mateix, el gener passat va tancar una pastisseria històrica, la Pallarés. Va obrir el juliol de 1956 i, des de llavors sempre va estar ubicada al mateix local, al carrer Sant Blai. El forn va tancar perquè la propietària també es jubilava i perquè els números no quadraven a causa d’una competència directa de forns de molt baix preu en aquell mateix carrer.

Altres establiments que recentment també han tancat són el Forn d’Alejandro, Casa Vallespí, la Rosa dels Vins i l’establiment dels Amics dels Castells. «Tanquen més botigues que no s’obren» conclou Baubí.

Comentarios
Multimedia Diari