Ulldecona i Alcanar ultimen detalls abans de començar les Quinquennals

Veïns i veïnes de tots dos municipis treballen durant mesos amb els preparatius de flors i catifes per guarnir els carrers. Durant nou dies els dos municipis veneren la imatge de les seves patrones

26 agosto 2019 07:00 | Actualizado a 14 septiembre 2019 12:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada cinc any els municipis d’Alcanar i Ulldecona vesteixen els seus carrers de festa i color quan arriben els mesos de setembre i octubre. Un símbol de devoció i una tradició que es remunta a la meitat del segle XX.

Els veïns i veïnes Ulldecona i Alcanar veneren les seves imatges amb una novena pels diversos carrers dels municipis que s’adornen per a l’ocasió. Amb el pas dels anys les Quinquennals han esdevingut tot un referent cultural i religiós al territori gràcies a l’ esforç de tots els ciutadans i totes les ciutadanes. Dues poblacions, que s’uneixen cada lustre amb el mateix objectiu.

Ulldecona

Ulldecona serà la primera en donar el tret de sortida a la seva festa major en honor a la Verge de la Pietat el proper 6 de setembre.

Les primeres Quinquennals es remunten a l’any 1.939. La imatge de la Verge va ser destruïda durant la guerra. Aquell mateix any, Vicente Barrera va tallar i cedir una nova imatge que és pujà en romeria fins l’ermita. Des d’aquell moment es decidí que cada cinc anys baixés al poble i es portés en processó pel diferents carrers del municipi.

A més dels actes religiosos, aquest any, el municipi d’Ulldecona ha preparat tot un seguit d’actuacions com les de Pepet i Marieta o el tradicional ball de mantons. Adoración Gur, porta tota una vida vivint a Ulldecona. Té 83 anys i va vindre al poble des de ben petita. «He viscut totes les festes quinquennals. A més, he confeccionat molts dels vestits dels balladors», comenta.

L’Ajuntament ha habilitat 50mil m² d’aparcament. «La preparació és complicada perquè durant tota la setmana hi haurà restriccions i està prohibit aparcar als carrers», explica l’alcaldessa, Núria Ventura.

Alcanar

La Regidoria de Turisme d’Alcanar ha impulsat diverses accions «per tal de promocionar la festa més que mai», explica la regidora de festes d’Alcanar, Mercè Fisher.

El cartell publicitari al metro de Barcelona (parada plaça Catalunya), és un exemple.

Tot un desplegament promocional que farà que aquest any les Quinquennals d’Alcanar arribin fins als 10.000 visitants durant els 14 dies de celebració del quinquenni.

Un total de 150 carrers dels municipi d’Alcanar i Les Cases es guarniran amb flors fetes de cotó fluix, càpsules de cafè, roba de sac, goma eva, cartró, taps, ampolles, palla, llana, etc., i catifes amb serradura, sal, cafè molt, garrofa, etc. «Antigament es quedava al magatzem o casa d’un veí per elaborar les flors, però ara cada vegada més els veïns s’ho fan a casa d’ells perquè la població ha envellit i els joves han marxat fora del poble. Hem de decidir quin tipus de catifa volem i quanta gent hi participarà», explica Maria Rosa Gil, veïna d’Alcanar.

Juani Sevilla, veïna d’Ulldecona creu que «és un llàstima que Alcanar no deixi els carrers guarnits durant la festa perquè són molt bonics i tenen molta feina».

Declarades festes tradicionals d’Interès Nacional, les Quinquennals d’Alcanar és celebraran del 2 al 15 d’Octubre en honor a la Verge del Remei. El concert dels Pets, d’Alfred Garcia, representant d’Espanya al festival d’Eurovisió, seran algun dels actes musicals més destacats.

Alguns veïns, només demanen que «durant estos dies, el temps ens acompanyi i puguem lluir la feina que hem fet durant molts mesos», explica al Diari Rosa Mari Casals.

Comentarios
Multimedia Diari