Un nou fort temporal de llevant torna a posar a prova el delta de l’Ebre

Les intenses precipitacions tallen carreteres i camins al Montsià i obliguen a desembassar el pantà d’Ulldecona

02 abril 2020 09:30 | Actualizado a 03 abril 2020 11:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest està sent un any especialment dur per a la costa del delta de l’Ebre, ja que, després del temporal Glòria del passat mes de gener, tot i que menors, s’han succeït fins a tres llevantades més. Les fortes pluges d’ahir dimecres, acumulades a les precipitacions de dimarts i dilluns a la tarda, estan provocant afectacions arreu del territori ebrenc. Es tracta del segon temporal més intens d’enguany, després del Glòria.

«És aviat per parlar d’afectacions, ja que el temporal no pararà fins divendres», explica al Diari el cap de Costes a Tarragona, Antoni Espanya. Afortunadament, abans d’aquest nou temporal es va portar a terme una actuació d’emergència consistent en la creació d’un cordó dunar des de Riumar fins el començament del Fangar, a Deltebre. És la platja de la Marquesa un dels punts crítics dels temporals. El cordó té 5 quilòmetres de llarg i una alçada d’entre dos i tres metres per protegir la franja litoral arrossera d’aquest sector. S’hi van emprar fins a 50.000 meres cúbics de sorra. «De moment els temporals petits d’aquest mes de març els ha aguantat bé. Però caldrà veure si aquest també l’ha soportat i veure com evoluciona».

La crisi del coronavirus va fer aturar altres actuacions per pal·liar els efectes del Glòria i nous temporals, com ara la barra del Trabucador. La barra del Trabucador va tornar a trencar-se a principis de març, després que l’empresa Infosa, que treballa a les Salines de la Trinitat, treballés passat el Glòria, en va, per tornar a unir el camí amb la Punta de la Banya. Ara es desconeix en quin punt exacte es troba d’enfonsada la barra, ja que els dos petits temporals de març van actuar positivament, fent emergir de forma natural una part d’arena que estava submergida. «Però el temporal d’ara té unes dimensions importants», constata Espanya.

Sense dubte un altre punt crític del Delta de l’Ebre és l’Illa de Buda. El propietari de la meitat de l’illa, Guillermo Borés, trasllada al Diari la seua gran preocupació al respecte: «aquesta vegada la intensitat està sent major en força i durada, i serà més devastador. Volem transmetre la nostra preocupació perquè aquesta situació no passi desapercebuda, i denunciem la manca d’interès de les administracions en conservar aquest aiguamoll únic al nostre territori», diu Borés.

El propietari considera que a les platges de Buda s’hi haurien de dipositar 150.000m3 de sorres per cada any perdut. «Si no reforcem les platges es formarà una gola quilomètrica impossible de tancar. La llacuna costanera dels Calaixos de Buda passaran a ser una albufera, o un estuari d’aigua salada. Caurà verticalment la biodiversitat de fauna i flora», denuncia.

Desembassament extraordinari

L’atenció del temporal ahir també es va traslladar a l’interior del Montsià, ja que es van tallar nombrosos camins i carreteres com la TV3314. La gran precipitació caiguda va posal al límit barrancs de la Galera, Godall i Ulldecona. Ahir per la tarda es va portar a terme un desembassament extraordinari al pantà d’Ulldecona. Segons va informar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el valor de desembassament era de de 10,65 m3/seg, superior als 10 m3/seg que és el valor del que s’anomena «capacitat normal de desembassament en el moment actual», però amb tendència creixent.

En total es van recollir al tancament d’aquesta edició més 140 de litres a Amposta, més de 132 al Parc Natural dels Ports (més de 200 entre dimarts i ahir), més de 100 a Sant Carles de la Ràpita i més de 88 a Ulldecona i Alcanar.

Comentarios
Multimedia Diari