Una mostra al Museu de les Terres de l'Ebre fa un recorregut per la història del cine al territori

L'exposició es pot veure fins el 21 de maig

19 mayo 2017 16:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La primera projecció cinematogràfica a les Terres de l’Ebre va tenir lloc al març de 1897 a Tortosa per part d’un cinematògraf itinerant. Fa 120 anys d’aquell especialíssim moment. L’exposició ‘Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre’ del Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

El cine, alhora espectacle, art i comunicació, és capaç de representar tant escenaris de la vida quotidiana com de generar mons de fantasia o de terror. I és que la màgia del setè art sempre s’ha relacionat amb la possibilitat de viure emocions, experiències i apropar-se a mons desconeguts i fantàstics; allunyant-se de la realitat del dia a dia, empatitzar amb els protagonistes de les històries i emocionarse amb el que viuen. Amb el cinema i a través de les seues històries es pot sentir alegria, tristesa, por, angoixa, sorpresa, dubte i tot un ventall de sensacions que potser d’altra manera no s’arribarien a viure.

La mostra transcorre per escenaris i espais que, almenys la major part d’ells, avui ja són desapareguts però en els quals els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

L’exposició convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat.

El recorregut

Tota l’exposició compta amb un extens material gràfic i documental, a més d’objectes originals com projectors, carteleres, mobiliari i elements decoratius de les sales. També s’inclouen fragments de les entrevistes realitzades a persones de diferents poblacions que al llarg de la seua vida van estar vinculades al món del cinema.

La mostra té dues parts. A la primera es fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització.

Tal com expliquen des del Museu de les Terres de l’Ebre, durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat. Ja a partir dels anys 60, amb la progressiva arribada de la televisió, la generalització del cotxe i l’aparició d’altres formes d’oci comença el declivi de les sales locals. És l’època en la que les pel·lícules de destape, els concerts i el teatre tornen a les sales de cinema per a garantir-ne la supervivència. Al llarg de les dècades dels 80 i els 90 van tancar gairebé la totalitat de les sales locals, a excepció d’algunes integrades en el Circuit de Cinema Escarceller. A finals de la dècada de 1990 i els inicis dels 2000 s’obren els dos complexos de multisales del territori, els OCine de Roquetes i Amposta 11.

La segona part fa un recorregut per 16 municipis: Alcanar, Amposta, Corbera d’Ebre, Deltebre, la Fatarella, Flix, Freginals, la Galera, Godall, Masdenverge, Móra d’Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona. L’exposició també aplega fotografies i altres materials dels cines de Caseres, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, l’Ametlla de Mar, l’Aldea o la Sénia.

L’exposició es pot veure fins el 21 de maig.

Comentarios
Multimedia Diari