Una reflexió sobre l’aïllament i el bloqueig de l’individu

‘El Periple’ plasma la història de tres exilis: el de la crisi dels refugiats, vinculat amb el del poble català el 1939, i el de l’interior de l’individu a l’Europa del segle XXI

19 enero 2018 10:49 | Actualizado a 19 enero 2018 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Periple de Mario Pons plasma la història de tres exilis: un exili del passat, un exili del present i un exili interior

Conté una reflexió profunda sobre la decadència dels Estats de la Unió Europea a través de la crisi dels refugiats, establint una relació amb l’exili republicà del 1939 i la dictadura franquista, i l’actual situació de bloqueig interior de l’individu davant la crisi de l’Estat.

Els tres exilis es representen a través de tres històries paral·leles, tres situacions molt allunyades, però a la vegada amb moltes similituds.

El Miquel, un alt executiu veterà, és despatxat de la multinacional on treballa. Vol canviar de vida, trobar un lloc millor, tot i que no sempre és tan fàcil. Ell representant l’exili interior del segle XXI.

L’Alfred i la seva família són obligats a abandonar casa seva, el far més alt del món, després que sigui incendiat com a conseqüència de la Guerra Civil. Han de començar, també, el camí de l’exili. Amar, el director d’una factoria automobilística de Damasc, es converteix en el líder del camp de refugiats provinents de Síria a Filippiada, Grècia.

Que tenen en comú el director de màrqueting d’una multinacional, un vell torrer de fars i el líder d’un camp de refugiats a Grècia? La vida en aïllament, el bloqueig de l’individu i l’Estat a la Mediterrània.

Filmoteca de Saragossa

Davant de l’actual situació a Catalunya, la Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica de Aragón (ARHMA), amb el suport de l’Ajuntament de Saragossa, van incorporar el documental a la presentació realitzada el passat 12 de gener a la Filmoteca de Saragossa, dintre del marc ‘La imagen de la memoria’.

El documental va ser rebut amb un gran èxit de participació i una molt bona crítica.A través de la mirada dels refugiats de la Guerra Civil de Síria, El Periple, revisa la memòria més íntima de l’exili republicà del 1939, buscant respostes a la crisi moral i humanitària més profunda viscuda a Europa des de la II Guerra Mundial.

Mario Pons, guionista, director i productor audiovisual procedent de l’Ampolla, és el creador d’aquesta pel·lícula que es va estrenar per primer cop a finals del 2017 al Festival Memorimage de Reus, en la secció MemoriReus, amb una gran acollida per part del públic. 

En ella, el documentalista veu i plasma clarament la relació entre els catalans que ara ja fa 80 anys van haver de fugir de Catalunya, durant l’exili republicà, i els refugiats que estan actualment en els camps de Grècia. Resseguint les dades, per entendre aquest paral·lelisme que marca l’autor, amb la caiguda del front de l’Ebre, 450.000 republicans van prendre el camí de l’exili.

L’Alçament militar del feixisme espanyol del 1936 va provocar la mort de 500.000 persones. Actualment, dels 23 milions de persones que residien a Síria el 2011, 5 milions han buscat refugi a l’exterior, més de 200.000 han mort i milers han desaparegut. 

París s’interessa per la peça

Després de passar pel Festival Memorimage de Reus i per la Filmoteca de Saragossa, l’Associació de Recuperació de Memòria històrica 24-aout-1944 de París està molt interessada en la programació d’El Periple. 

Comentarios
Multimedia Diari