Unitat a la Terra Alta contra 8 nous projectes de parcs eòlics

El Consell Comarcal, representants de diferents ajuntaments i dels sectors del turisme i la DO Terra Alta, a més dels moviments socials, mostren la seva oposició a la massificació eòlica

01 agosto 2020 08:49 | Actualizado a 01 agosto 2020 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha volgut mostrar la unitat del territori per fer front a les noves instal·lacions de centrals eòliques que es plantegen a la comarca. En una compareixença conjunta amb representants de diferents ajuntaments, dels sectors del turisme i el vi, i de moviments socials, el territori va voler  reiterar ahir la seva posició clarament contrària a la implantació de nous parcs, especialment després de conèixer-se, poques setmanes abans del confinament, de la publicació de vuit nous avantprojectes de centrals eòliques que afectarien la comarca.

«Aquest model d’implantació eòlica que es vol aplicar a la Terra Alta no respon a la voluntat del territori», manifestà la presidenta del Consell Comarcal, Neus Sanromà.

Els consistoris de Vilalba dels Arcs, la Fatarella, Corbera d’Ebre, Gandesa, Batea i Pinell de Brai, així com l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, la DO Vi Terra Alta, el sindicat Unió de Pagesos, el grup ecologista Gepec, la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta, l’Ateneu Popular La Pastora i el mateix Consell Comarcal han presentat informes desfavorables a la Ponència Ambiental pels projectes dels parcs eòlics de les Murtes, Empedrats, Vall de la Torre, l’Ebre, Sant Blai, Calvari, Crestes i Santa Madrona.

Ahir, «una vegada més», totes les sensibilitats polítiques majoritàries a la comarca, juntament amb representants de diferents sectors i entitats, es posicionaren clarament en contra dels nous parcs. Aquesta negativa a la implantació de noves instal·lacions eòliques ja es va fer palesa amb una moció entrada al Consell Comarcal i aprovada per unanimitat, i que també diferents municipis han aprovat en els seus respectius plens.

«Des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya volem donar suport a la comarca de la Terra Alta, als ajuntaments i al territori en la seva oposició a la massificació eòlica que està patint. Veiem que s’estan plantejant projectes menyspreant i obviant impactes ambientals i paisatgístics sobre territori, sobre fauna i flora seguint un interès especulatiu i econòmic de les empreses promotores», afirmà el president de l’entitat, Xavier Jiménez. 

Al seu parer, «tot plegat ve potenciat i promocionat pel Decret 16/2019 que es va aprovar l’any passat per part del Govern de la Generalitat i ratificat pel Parlament, en què es baixava el llistó i es permetia que les empreses obviessin voluntats de territori, de propietaris i d’ajuntaments i poguessin tramitar els seus projectes per sobre d’aquestes voluntats», assegurà. 

Derogar el decret
En aquest sentit, Jiménez demana al Govern que faci marxa enrere i derogui aquest decret «pels conflictes territorials que crea» des que es va aprovar.  

L’Ateneu la Pastora i la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta també van voler denunciar el model d’aquesta implantació d’energia eòlica, «que té greus afectacions al medi ambient i al paisatge  de la Terra Alta i que, a més, afecta en alguns casos directament espais de la Batalla de l’Ebre». 

«Considerem que no es pot seguir amb el mateix model que hi va haver fa quinze anys d’implantació eòlica i, per tant, rebutgem qualsevol nova central eòlica més», afirmà Júlia Urgell, en representació dels moviments socials. 

Al seu entendre, «el model de massificació eòlica no és compatible amb el que ha decidit la Terra Alta i pel qual els sectors de la pagesia i del turisme sostenible, entre d’altres, lluiten dia a dia per tirar endavant». 

Així, la Terra Alta aposta per un turisme sostenible, per un model agrícola consolidat, pel sector del vi i l’oli, i per la protecció del patrimoni històric, cultural i natural. «També per l’autoproducció energètica, feta i consumida al territori, on els beneficis es quedin a la comarca».

«Vam presentar unes al·legacions contra aquests nous parcs eòlics perquè, tot i estar d’acord amb l’energia neta, en aquest moment el nostre territori està molt massificat i nosaltres hem apostat molt pel turisme, malgrat que estem passant un any difícil i que esperem que puguem superar», afirmà per la seva banda Pilar Miró, presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, per a qui el paisatge és un dels principals valors de la comarca que la massificació eòlica amenaça de malmetre. 

Comentarios
Multimedia Diari