Vuit ajuntaments i dos empreses de l'Ebre signen un protocol contra les violències sexuals en entorns d'oci

La Generalitat preveu sancions de fins a 10.000 euros per als agressos sexuals

27 febrero 2020 10:50 | Actualizado a 27 febrero 2020 12:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat permetrà començar a sancionar els agressors sexuals a Catalunya amb multes que aniran dels 1.001 euros als 10.001 euros. El codi penal només preveu sancions de 600 euros i el conseller d’Interior, Miquel Buch, a més de demanar una reforma d’aquest aspecte a l’Estat, ha remarcat que s’apliqui una normativa pionera al país perquè aquestes actituds masclistes tinguin «sancions dures».

Buch, acompanyat pel director general d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, Jordi Jardí, va signar ahir amb vuit ajuntaments de l’Ebre, i dues empreses de seguretat privada, el protocol contra les violències sexuals en entorns d’oci, que forma tots els agents i actors implicats per detectar actituds contra la integritat sexual de la dona.

Els ajuntaments que s’han adherit al conveni són Tortosa, Amposta, l’Ampolla, Garcia, Ascó, Palma d’Ebre, Roquetes i l’Aldea. Les dues empreses signatàries són l’empresa de vigilants de seguretat privada, Magnus Seguridad, i l’empresa de controladors d’accés, Alpha Serveis Personals i Aeris.

Abans de l’acte oficial, tècnics municipals, agents de les policies locals i altres agents implicats en els entorns d’oci municipals van participar en una jornada de formació a la seu de les delegacions de la Generalitat a Tortosa.

Buch va assenyalar que la formació servirà per preveure qualsevol mena d’agressió sexual en festes majors, festes lúdiques o qualsevol activitat que s’organitzi. «En el cas que hi hagi, malauradament, alguna agressió sabran quin és l’assessorament i consell que s’ha de donar a la víctima per fer la denúncia i conèixer els passos a seguir i els serveis a què acollir-se», va explicar.

«Aquesta normativa és innovadora, no existeix a l’estat espanyol, però esperem que algun dia el Codi Penal canviï per perseguir penalment totes les agressions sexuals», va demanar el conseller.

Una altra de les novetats és que els agents de seguretat privada i vigilants que hagin estat formats podran iniciar el procés de denúncia des de l’espai on s’ha produït la violència sexual. «Es podran adreçar in situ allà als vigilants privats per iniciar el procés de denúncia sense desplaçar-se a la comissaria de Mossos. Després ve el procediment normal i corrent però no fem anar a la víctima amunt i avall en un moment poc agradable i gens còmode. Intentem minimitzar al màxim el dolor i el mal que pot patir una víctima per part d’un agressor sexual», afirmà Buch. Jordi Jardí va animar els ajuntaments a incloure incentius als plecs de contractació perquè les empreses de seguretat que contractin se sumin al protocol i rebin la formació.

Dades negres sobre violacions

Davant les últimes dades sobre l’augment de denúncies per agressions sexuals amb penetració a Catalunya, el conseller Buch ha lamentat que existeixi «una dada negra» sobre els fets que succeïen abans però que no es denunciaven. «Això no vol dir que hem d’estar més tranquils, al revés. Hem aconseguit que la societat es rebel·li davant d’un maltractament, que les dones ja no el toleren i això ha estat un gran pas».

Comentarios
Multimedia Diari