Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Acuamed retirarà al febrer el tancat del pantà de Flix

    L’Ajuntament celebra que s’encari la recta final de les obres per a aquest 2023, després de l’autorització de l’Audiència Nacional per dur a terme l’última fase del projecte de restauració ambiental

    01 diciembre 2022 17:59 | Actualizado a 02 diciembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La societat estatal Acuamed iniciarà al febrer la retirada de la tanca de palplanxat que aïllava la zona on s’han dut a terme els treballs de descontaminació del pantà de Flix. D’aquesta manera es podrà donar per acabat un procés que s’ha allargat prop de vint anys i que ha suposat «el major projecte de restauració ambiental mai dut a terme a Catalunya», segons destaca l’alcalde de la població de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero. Acuamed va confirmar ahir a l’Ajuntament de Flix, en una reunió a Madrid, que ha rebut l’autorització de l’Audiència Nacional per tal que l’empresa pública Tragsa dugui a terme aquesta retirada del tancat del pantà, al davant del complex químic d’Ercros. Un auto judicial que era necessari arran els diversos litigis judicials que hi ha oberts al voltant de l’obra.

    D’aquesta manera, des de l’Ajuntament de Flix confien que abans de l’estiu de l’any que ve es pugui donar per acabat definitivament un procés que ha estat molt complex i que s’ha allargat per diversos entrebancs, litigis i fins i tot escàndols de corrupció.

    El procés arrenca el 2004, quan un estudi científic detallà la contaminació acumulada al fons de l’embassament, davant la centenària planta química. El projecte per a la retirada de fins a 700.000 metres cúbics de llots contaminats del fons del pantà s’inicia l’any 2010, quan s’instal·la precisament aquesta tanca de palplanxat per aïllar la zona contaminada i les seues aigües. Dos anys després van començar efectivament els treballs de retirada dels llots, que FCC va donar per acabats al 2015. Però l’esclat del cas Frontino de presumpta corrupció en el si d’Acuamed posà de relleu que no s’havia retirat tot el material previst del fons del pantà, on quedava encara un 10 per cent per extreure.

    La segona i definitiva fase d’aquesta complexa actuació ha comportat la retirada de 79.300 metres cúbics de llots (entre ells 33 tones de material contaminant, dels quals gairebé un 50% és DDT).

    Acuamed va rescindir el contracte a la primera empresa adjudicatària i a finals del 2017 es va encarregar l’acabament dels treballs a Tragsa. Les obres es van reprendre al gener del 2019. La retirada dels llots va acabar al 2021 i després es va dur a terme la descontaminació de l’aigua confinada.

    Els materials extrets s’han tractat en una planta de depuració i s’han dipositat a un abocador especialment habilitat al Racó de la Pubilla, al mateix terme de Flix. Acabada des de fa temps la descontaminació de l’aigua estancada, ara amb la retirada del tancat es treballarà també per fer una barreja adequada d’aquesta aigua amb la del pantà.

    Es calcula en uns 200 milions d’euros la inversió que s’ha dut a terme en aquesta descontaminació, finançada principalment per fons europeus. «Ercros només n’ha pagat el 5 per cent», recorda l’alcalde.

    Barbero destaca que amb la retirada del palplanxat, «finalment es posa el comptador ambiental a zero». «Han estat molts anys, en un procés amb entrebancs, picabaralles polítiques, anàlisis i controls, moltes reclamacions municipals per la seguretat i la qualitat de l’aire,... però bé està el que bé acaba».

    Comentarios
    Multimedia Diari