Alcanar i Ulldecona demanaran la declaració de zona catastròfica pels aiguats

L’Ajuntament canareu i la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre mantenen una reunió per començar a recuperar l’accés a les finques, reobrir el port i atendre els afectats

06 septiembre 2021 17:20 | Actualizado a 06 septiembre 2021 17:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Alcanar sol·licitarà la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil o zona catastròfica, per tal de fer front al cost de totes les afectacions de l’episodi del temporal del passat dimecres 1 de setembre. Així ho ha aprovat aquest mateix dilluns la Junta de Govern Local en una sessió extraordinària i urgent.

Des de l’Ajuntament d’Alcanar s’ha articulat un informe amb una anàlisi inicial per a poder determinar la magnitud de les afectacions i en què se sol·licita la declaració de zona catastròfica. Des de la Generalitat es remetrà al Consell de Ministres els propers dies. En aquest sentit, l’alcalde ha insistit que «no podem caure en els errors del passat, aquestes ajudes han d’arribar de forma ràpida a la ciutadania».

El municipi ha tancat aquest cap de setmana la fase de gestió de l’emergència en la qual han contribuït prop de 500 persones i efectius d’emergències d’arreu de Catalunya.

L’alcalde d’Alcanar ha agraït novament la col·laboració de tota la gent que «s’ha bolcat durant aquests dies, en què moltíssims voluntaris d’arreu han estat a peu de carrer ajudant-nos en les tasques de neteja, juntament amb els cossos d’emergències, que ens ha permès en quatre dies tornar a iniciar l’activitat diària amb la normalitat més gran possible».

En el nou escenari posterior, la restauració de camins d’accés a finques i granges, la recuperació del port i de l’activitat turística, així com l’atenció de les persones afectades són les principals prioritats. De fet, a hores d’ara el consistori encara està quantificant els danys, «tot i que estimem que la despesa econòmica per a recobrar la normalitat serà ingent, molt més elevada que l’ocasionada pels aiguats de l’any 2018», explicà el batlle.

La situació de les carreteres és bona, però la dels camins encara és molt complicada

També l’Ajuntament d’Ulldecona ha aprovat durant el ple municipal d'aquest dilluns la petició de declaració de zona catastròfica. L’alcaldessa Núria Ventura ha explicat que la setmana vinent s’obrirà un punt per centralitzar la valoració danys privats pels aiguats.

Reunió amb el delegat

El delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, juntament amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, han presidit una reunió per a coordinar les actuacions necessàries i valorar les afectacions al municipi derivades de les inundacions. L’objectiu d’aquesta primera reunió ha estat «identificar les necessitats i coordinar-nos entre les administracions per ser el més eficients possible en la mobilització de recursos i sobretot posar fil a l’agulla per atendre les persones i per minitzar al màxim les pèrdues econòmiques ocasionades per les inundacions», en paraules del delegat.

En la reunió també hi han participar els responsables territorials dels departaments del Govern a les Terres de l’Ebre implicats en l’emergència.

El desplegament dels mitjans de l’Agència Catalana de l’Aigua ha permès netejar aquests dies la llera del barranc de Sant Jaume i tot l’entorn; també des de Ports s’ha habilitat tota la zona del passeig marítim, mentre es continua treballant per resoldre les afectacions de les instal·lacions portuàries, sobretot el fons marí, on el calat s’ha vist compromès per grans quantitats de materials que va arrossegar l’aigua. Aquesta setmana es preveu resoldre la situació per tal de realitzar una batimetria i poder d’aquesta manera permetre el retorn al port de les Cases de la seua flota pesquera.

També els darrers dies el departament de Territori ha habilitat i netejat les carreteres i vies de comunicació dels tres nuclis urbans d’Alcanar, per on ja es pot circular amb normalitat. També s’iniciarà el reforç del talús de la TP-3318, entre Alcanar i Ulldecona i s’actuarà als camins rurals.

Comentarios
Multimedia Diari