Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Arrenca la collita dels cítrics amb una baixada de la producció per la calor

    Les altes temperatures i l’escassetat de pluges perjudiquen la campanya. Els productors alerten també del gran increment de costos, elèctric, de combustible i dels fertilitzants

    22 octubre 2022 18:49 | Actualizado a 22 octubre 2022 23:18
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquest mes d’octubre ha arrencat la collita de cítrics a les Terres de l’Ebre, especialment al Montsià i Baix Ebre, amb la recol·lecció de les varietats més primerenques de mandarines i clementines.

    Enguany es preveu una collita marcada per la baixada de producció a causa de la calor i de les poques precipitacions durant l’estiu. Cal dir que les campanyes anteriors no van ser tampoc bones, amb baixos preus al mercat per l’entrada de cítrics africans i els forts temporals viscuts a les Terres de l’Ebre.

    El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha informat que enguany hi ha una novetat clau per al desenvolupament de la campanya: la imposició del tractament en fred per a la importació a la Unió Europea de taronges procedents de països com Sud-àfrica, on és present la plaga de l’arna del taronger, una mesura que havia estat defensada per Espanya.

    Malgrat això, a dia 23 d’octubre els productors es troben amb una situació de kilos de cítrics que no els agrada. «En principi és una campanya que a nivell de producció serà similar a la de l’any passat, que va ser una campanya baixa. Protagonitzada per les condicions meterològiques, amb un estiu molt calorós que va començar el mes de maig i que s’està allargant fins l’octubre, amb temperatures pròpies del mes de setembre, i molt poques pluges durant l’estiu», resumeix Federico Tarazona, gerent de la Cooperativa Agris d’Alcanar.

    Així també ho veu la gerent de Cítrics Baixmon, ubicada a Bítem, Matilde Cugat. «Hi haurà molta menys mandarina que altres anys. Està costant més de madurar. El temps que està fent ara és molt dolent per als cítrics, fa massa calor», apunta. En el cas de Cítrics Baixmon, un 94% de la producció és exportada a Alemanya. «Però allí està fent molt bon temps també i no s’estan fent les comandes perquè no fa fred».

    Les altes temperatures també han provocat la incidència de plagues com l’aranya, la mosca blanca i la mosca de la fruita.

    En el cas de BaixMon la collita arrenca ara amb les clementines de les varietats Marisol, Orogros, Clemen Rubí i Oronules. Són collides a la zona de Santa Bàrbara i Vinaròs, pero també a Alcanar i Vinaròs. «Un any bo fem uns 30 milions de quilos. L’any passat en vam fer uns 25. Enguany hi haurà també poca, sobretot de clementina», concreta Cugat.

    A les Terres de l’Ebre la primavera sí va ser plujosa, però les precipitacions es van aturar al maig. Des de llavors ha pogut en comptades ocasions, de forma esporàdica en forma de tempesta. Tot plegat ha augmentat la despesa en reg per als productors.

    «Els preus de venda hauran de ser més alts per poder subsistir. Si no tenim increment d’ingressos al preu gran part de la citricultora desapareixerà perquè no podrà assumir els costos de producció», valora Tarazona. «Hem tingut la tempesta perfecta: tenim un increment dels costos elèctrics, dels fertifilitzants i del combustible. Tot ha augmentat».

    També Cugat apunta que els ha perjudicat el preu de la llum: «el tema de la llum el tenim molt magre. També hem hagut de regar més i això s’ha notat. I la gasolina. També la fusta i les caixes i el material ha pujat.... Tot està en contra». I mentrestant, «els preus des de fa anys que no són com natros volem».

    D’altra banda, la majoria de camins agraris d’Alcanar ja s’han pogut recuperar després dels aiguats de l’1 de setembre del 2021. «Estan un 90% dels accessos recuperats, per part de l’Ajuntament i a iniciativa dels mateixos agricultors. Però hi ha parts que encara no han tornat a la normalitat», clou el gerent.

    Comentarios
    Multimedia Diari