El Grup Esplai Blanquerna ha creat un traster comunitari a Tortosa. Tot i que pel nom ho puguin semblar, no és l’espai que habitualment tenim present per arraconar els objectes que ja no ens serveixen. Al contrari, és un punt d’intercanvi d’ítems d’utilitat.
El Traster és un projecte de barri, solidari i amb un component de sostenibilitat. El seu funcionament és també molt simple. Amb una petita quota d’un euro a la setmana, els socis poden deixar objectes que no els fan falta i emportar-se en préstec aquelles eines que necessiten puntualment, sense necessitat de comprar-les.
La coordinadora del projecte, Margarita Wessels, explica que la filosofia del projecte es basa en evitar la compra individual per estalviar diners i recursos, i, al mateix temps, reduir residus. És el que es coneix com a Biblioteca de les coses.
Segons la coordinadora, entre els objectes més prestats hi ha les eines de bricolatge. «Gairebé ningú està tot el dia fent servir una eina si no és professional. I no necessites comprar un trepant per 3 hores. Pots vindre al traster i rebre la màquina, fer-la servir i tornar-la», explica la coordinadora, afegint que també tenen demanda altres coses com escales, tendes de campanya, jocs i joguines o estris de cuina per preparar menjar per a moltes persones, com una paella. «Si comences a pensar-ho, hi ha moltes coses que tenim a casa i que només fem servir de tant en tant».
L’horari d’obertura del taller, situat al carrer Cabanes de Tortosa, és de dimarts a divendres, de 10 a 12 h. El projecte estarà també present el segon dissabte de cada mes al mercat del rastre. Tot i el component de dinamització comunitària, el traster està obert a totes les persones, encara que no siguin veïnes del barri.
‘Cap Amunt’, un projecte de barri
El traster s’emmarca en el projecte ‘Cap Amunt’, que el 2017 ja va crear un espai per fer petites autoreparacions o manteniment bàsic. Amb la mateixa idea, la iniciativa es proposava oferir un lloc amb eines de bricolatge per «allargar la vida útil del que tenim a casa. A banda, és molt xulo, si tu mateix pots reparar-te alguna cosa, dona molta satisfacció i té també un component d’empoderament», diu Wessels.
El taller, que compta amb bancs creats per alumnes del programa de Formació i Inserció laboral de Fabricació Mecànica, també està pensant per oferir tallers. De moment s’ha fet activitats de reparació de bicicletes.
El projecte disposa del suport de la Generalitat i de l’Ajuntament de Tortosa.