El Consell Comarcal de la Terra Alta, unit contra la massificació eòlica

Junts per Catalunya, però, ha emès un vot particular contrari a la sortida de la comarca del programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’

19 mayo 2020 15:27 | Actualizado a 22 mayo 2020 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha aprovat la moció presentada al ple extraordinari celebrat ahir en sessió única i per via telemàtica que rebutja la planificació de noves centrals eòliques a la comarca. Tots els grups que integren el plenari han votat a favor de paralitzar «qualsevol nou parc eòlic», però el grup de Junts ha emès un vot particular contrari a la sortida de la Terra Alta del programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’, plantejat com a repulsa a què s’agreugi la massificació eòlica que ja pateix la comarca. 

«Ens va dir que es respectaria la voluntat de la comarca i en el moment en què es compleixi allò que es va acordar, la Terra Alta es compromet a tornar a formar-hi part», ha apuntat la presidenta Neus Sanromà. Junts ha demanat noves reunions dels alcaldes amb els departaments competents.

Així, la moció ha estat aprovada amb els vots a favor dels grups ERC-AM, UPTA-CP, ECG, FIC, Alternativa per Bot de la Terra Alta i Junts, però aquest últim ha emès un vot particular negatiu contra el segon punt de la moció: la sortida de la Terra Alta del programa ‘País Viu, País d’Oportunitats’ impulsat per la Generalitat de Catalunya, fins que no es reverteixi la situació.

Aquest ple extraordinari per exigir la paralització total de qualsevol projecte eòlic a la Terra Alta ve donat perquè, en estat d’alarma, s’han presentat cinc nous projectes de centrals eòliques a la comarca que afecten els municipis de Batea, Gandesa, Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Fatarella, que se sumen a les dues centrals presentades a principis de març al terme del Pinell de Brai. El total d’aerogeneradors que planifiquen aquestes centrals és de 52 (sense comptar els que estan de forma contigua al terme dels municipis de la Ribera d’Ebre).

La moció assenyala que des de la Terra Alta es creu indispensable aplicar criteris per garantir un reequilibri territorial en la implantació de renovables: una implantació participada pels territoris i una transició energètica basada en l’autoconsum i la sostenibilitat. El text de la moció aprovada també destaca que la comarca de la Terra Alta ja genera suficient energia eòlica, fet que no repercuteix en la millora de serveis, d’infraestructures i qualitat de vida de la comarca. 

Carles Luz, portaveu de Junts, ha insistit que es mantenen contraris a la massificació eòlica però ha qualificat la decisió d’abandonar el ‘País Viu’ «d’intent de fracturar políticament la comarca». «El Consell Comarcal no pot sortir de la taula de treball del ‘Catalunya País Viu’, fent-ho només s’aconseguirà perdre inversions i llocs de treball per a la nostra comarca», ha denunciat Luz. «El programa el necessitem per treballar pel nostre territori».

Comentarios
Multimedia Diari