El projecte Oikia de Creu Roja Tortosa serveix 1.345 àpats

L’innovador programa atén xiquets de 0 a 6 anys en extrema vulnerabilitat, oferint-los berenar i sopar, així com altres necessitats bàsiques d’higiene com dutxes d’aigua calenta

| Actualizado a 29 enero 2022 17:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una treballadora social de Creu Roja Tortosa atén a una parella. Tenen quatre fills i expliquen que per banyar-se reutilitzen l’aigua de la banyera. I cada cop es va rotant qui va al primer lloc. Mesos més tard, una mare del Servei d’Intervenció Socioeducativa mostra la pell de les mans tallada. Explica que ha estat rentant tota la roba de la família a mà i amb aigua freda. Tenien la rentadora espatllada i no podien fer front a la reparació.

Amb aquests i altres casos, els tècnics de Creu Roja Tortosa van adonar-se que hi havia una necessitat no coberta a la ciutat i que calia fer alguna cosa al respecte. Va ser així com el 2019 naixia el projecte Oikia (en grec vol dir «llar»), amb la voluntat de donar resposta a una mancança detectada: la falta de recursos d’atenció a la infància vulnerable d’entre 0 i 6 anys. L’innovador programa atén xiquets d’aquesta franja d’edat per oferir-los berenar i sopar, així com altres necessitats bàsiques d’higiene, com dutxes d’aigua calenta o servei de rentadora per rentar la roba.

Donat que des de Creu Roja Tortosa es gestionen dos serveis d’atenció a la infància vulnerable de 0-3 anys (llar infants Xino-Xano i Servei Intervenció Socioeducativa), en els que es detecten necessitats dels infants atesos que no són cobertes al nucli familiar, amb Oikia es plantejà un nou servei que actua com una complementarietat i dona una continuïtat en l’atenció integral a l’infant, ampliant la franja fins als 6 anys, per tal de donar resposta a les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene i estimulació psicoemocional.

Com expliquen des de Creu Roja Tortosa, el projecte Oikia s’enfoca des d’una perspectiva preventiva i de tractament, per evitar agreujar les situacions de risc i d’extrema vulnerabilitat detectades. Així, el programa permet una atenció continua a un centre socioeducatiu, atenent des de les necessitats bàsiques (menjar, higiene, descans, estimulació, socialització, climatització) per afavorir la promoció, el desenvolupament integral i la igualtat d’oportunitats dels infants.

El projecte té tres línies d’actuació: desenvolupament socioeducatiu, inclusió social i atenció de les necessitats bàsiques dels infants. L’equip professional consta d’una educadora infantil, una integradora social, i el suport del voluntariat en tasques puntuals.

L’activitat principal és crear un espai de convivència harmònica que es du a terme totes les tardes de 17 a 21 hores a una sala de la llar infants. Els xiquets participen en tres activitats: dos àpats (berenar i sopar), dutxa o bany i lleure educatiu. «És un servei que té una capacitat màxima de 16 infants i es coordina de forma complementària als projectes de la llar d’infants i el Servei d’Intervenció Socioeducativa», expliquen des de Creu Roja. El 2020 el projecte va atendre 25 xiquets, oferint-los 1.345 àpats, 345 dutxes i 123 rentadores.

Oikia també forma part del procés comunitari de Tortosa i es coordina amb altres entitats públiques (derivació i seguiment de casos) i privades (finançament i donacions futures), així com forma part de plans locals (procés comunitari) del territori.

El projecte recentment ha rebut un donatiu de 2.000 euros de l’Associació de Propietaris del Polígon Industrial Baix Ebre. Zahra Bourigue, referent de l’àrea social de Creu Roja i tècnica del projecte Oikia, ha agraït la donació rebuda i ha remarcat que aquests gestos solidaris són «imprescindibles per continuar endavant amb projectes com Oikia».

Comentarios
Multimedia Diari