El temporal afecta els punts fràgils del Delta i els Ports acumulen fins a 270 litres

Desenes de metres de l’illa de Buda retrocedeixen davant l’embat del mar, i el Massís del Port està sent el punt de Catalunya que està rebent més precipitacions aquests dies

22 marzo 2022 18:50 | Actualizado a 23 marzo 2022 06:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El temporal de llevant d’aquests dies està produint afectacions als punts més fràgils del Delta de l’Ebre i registrant notables precipitacions, especialment al Massís del Port, que està sent el punt de Catalunya que està rebent més pluja.

Després del temporal Cèlia de la setmana passada, una nova llevantada embat aquesta setmana la costa del Delta de l’Ebre. Les pluges més intenses i persistents estan caient al País Valencià i al massís del Port, i les precipitacions s’estan notant més especialment al Montsià i Baix Ebre que no pas a l’interior de l’Ebre.

La barra del Trabucador ja es va inundar la setmana passada amb el Cèlia, però de moment no hi ha danys estructurals. «Com passa habitualment, s’ha inundat amb la llevantada, però no hi ha hagut un canal gran que haja provocat un trencament important. No s’ha produït un dany estructural de moment», explica el director tècnic de la Taula de Consens del Delta, Rafa Sánchez.

L’Illa de Buda ha retrocedit entre una vintena i una trentena de metres a causa del temporal, però sense patir un trencament a la barra que separa els calaixos de la mar. Pel que fa a l’hemidelta nord, sí s’han produït algunes inundacions, però sense una gran afectació. «El Delta ha aguantat sense danys estructurals importants, no és una situació dramàtica. El Delta continua tenint una certa capacitat d’autorecuperació. Hem tingut una tardor i un hivern tranquil i aquest és el primer temporal d’intensitat. Però encara queden dies de pluja i això pot canviar si passa més cops o continua», valora.

El temporal de mar afecta la costa amb onades que poden superar els 2,5 metres amb notable mar de fons. La platja de l’Arenal i el seu passeig per exemple, a l’Ampolla, també està afectada.

A l’interior

On ha plogut sense parar és als Ports. Entre dissabte i ahir, els Ports han recollit ja 270 litres. Salts d’aigua com el de Robert i altres estan descarregant molt aigua. El riu Sénia ha crescut exponencialment i en punts com Sant Pere l’aigua baixa amb molta intensitat. La crescuda de barrancs ha sigut notable, especialment el de la Galera, i per aquest motiu alguns municipis han tallat des de dilluns alguns camins pròxims als barrancs. Per tot plegat el pantà d’Ulldecona està rebent molta d’aquesta aigua aquests dies, i l’embassament està registrant un creixement considerable en les últimes hores.

L’episodi de fort onatge encara es mantindrà fins demà dijous i avui es preveu una nova tongada de precipitacions. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, a partir d’avui a la tarda i fins demà al vespre es podrà superar el llindar d’acumulació de pluja de més de 100 l/m2 en 24 hores al Baix Ebre i Montsià. La probabilitat més alta de superar el llindar d’acumulació es dona de nou al massís del Port.

Comentarios
Multimedia Diari