Els afectats pel Castor demanen 325.000 euros per danys morals

La plataforma Aplaca exigeix una reparació per als veïns per tota l’angoixa viscuda durant els terratrèmols del 2013

16 junio 2021 17:26 | Actualizado a 17 junio 2021 06:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Plataforma Afectats per la Plataforma Castor demana 2.500 euros d’indemnització per cadascun dels 130 socis de l’entitat pels danys morals causats pels terratrèmols que va provocar ESCAL UGS, concessionària del fallit magatzem de gas Castor, a la zona de la costa d’Alcanar i Vinaròs.

La denúncia civil, no obstant, haurà d’esperar que hi hagi una sentència ferma del procediment penal que comença a l’octubre a l’Audiència Provincial de Castelló. 

El judici resoldrà si els dos principals responsables del projecte, Recardeo del Porto i José Luis Martínez Dalmau, són responsables d’un delicte contra el medi ambient en haver causat «una situació de perill catastròfic» pels sismes que va provocar la injecció de gas al magatzem marí. El reconeixement que fos un fet dolós (voluntari, deliberat) afavoriria la petició de rescabalament dels afectats.

«No tot s’hi val, per guanyar diners no poden atemptar contra els danys i l’angoixa que va passar molta gent. Algú ha de respondre davant de tota aquesta angoixa patida. Ells quan injectaven gas sabien que hi hauria terratrèmols. La temor viscuda s’ha de pagar», van explicar ahir el portaveu de l’entitat, Joan Ferrando, i l’advocat Raül Rovira. «L’afany de lucre per tirar endavant un projecte inviable va provocar els terratrèmols».

Segons va constatar el jutge instructor en el procediment abreujat, els responsables de la plataforma Castor coneixien i havien estat advertits prèviament del risc sísmic que podia suposar l’activitat a la zona i van decidir injectar gas, fins i tot triplicant el cabal quan s’estaven produint terratrèmols i havien estat alertats en aquest sentit.
«Busquem que hi haja el reconeixement d’un jutge en el procediment penal del cas Castor. També busquem que en la sentència hi haja una acceleració del desmantellament de la plataforma. Així mateix, volem que es mentalitzen per tal que no hi hagin més projectes com el Castor, projectes especulatius que acaba pagant la societat», va detallar el portaveu Joan Ferrando. «No busquem una fortuna, sinó una declaració que va haver gent afectada».

Segons l’entitat, a Espanya no es consideren molts danys morals, però sí en molts casos a Europa. «Ha d’haver algun tipus de reparació social i particular», expressà Rovira.

«Tenim l’obligació de participar com a ciutadans, però també les nostres administracions que contractin persones per avaluar aquests projectes», va valorar Ferrando.

El judici tindrà lloc els propers mesos d’octubre, novembre, desembre, gener i febrer, durant 28 sessions, al llarg dels quals els afectats tindran dret a testificar i a ser escoltats si així ho desitgen, per tal de poder garantir la millor defensa dels perjudicats per aquest projecte «injust i nociu», per a la societat, en paraules de la plataforma.

A la plataforma Aplaca els representa el despatx BVC Lex, amb més de 30 anys d’experiència en la gestió d’assumptes internacionals, sempre al costat de les víctimes i especialment en la reclamació de danys produïts per accidents col·lectius (com en l’accident de Germanwings o el frau de les emisions de Volkswagen).
 

Comentarios
Multimedia Diari