<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

‘Els Ports. Natura i Art’ compleix deu anys de reflexió i creativitat

Durant l’activitat, els grups visitants poden veure obres d’art integrades en l’entorn amb una mirada crítica al voltant de la preservació del medi i la relació de la societat amb l’entorn

12 mayo 2025 11:15 | Actualizado a 12 mayo 2025 11:19
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

‘Els Ports. Natura i Art’ compleix deu anys generant una perfecta harmonia entre creativitat i entorn natural. Tot just fa una dècada, el projecte va nàixer amb l’objectiu de repensar la connexió de la població amb el paisatge a través d’intervencions efímeres a l’aire lliure i, sobretot, fer reflexionar al voltant de la necessitat de tenir cura d’aquests espais.

L’esdeveniment, celebrat al parc natural del Port i impulsat pel Centre d’Art lo Pati i l’Associació Cultural EPNiA, consisteix en una caminada circular d’uns tres quilòmetres de baixa dificultat que surt des del Mas de la Franqueta, al terme d’Horta de Sant Joan. Vora 150 persones han participat en l’última edició, en la qual, un any més, han pogut visitar espais emblemàtics com l’antiga pedrera ‘Renacimiento’.

Al llarg de la ruta, els visitants han pogut observar instal·lacions artístiques ideades pels creadors Cristina Torta Aubeso, Maite Serna Mata, Paula Vicente i Marc Sellarès a més d’una performance a càrrec de Marta Baceiredo Talavero. Totes les obres han estat pensades amb la intenció de dialogar amb el medi natural i estimular una mirada crítica i sensible sobre el territori, tot implicant la participació del públic.

El comissari del projecte, l’artista Sergi Quiñonero, explica que hi ha la voluntat de fomentar el respecte i la preservació del medi ambient en un context marcat per la crisi ecològica i el debat sobre la sostenibilitat del model de desenvolupament actual. «Al final, durant les rutes surten moltes coses. Entre una obra i l’altra es busca incentivar la relació entre art i natura, despertar esperit crític i sobretot veure com ens relacionem amb l’entorn. Aquest és un dels grans temes darrere projecte».

Més enllà, apunta el comissari que totes les obres estan integrades en l’entorn. «No són obres que portem fins a la natura per exposar-les, són generades específicament per a aquell espai, perquè dialoguin amb la natura», detalla afegint que «cada cop soc més contrari a posar coses als llocs perquè sí, han de tenir un sentit i que siguin coherents, això, aquí amplifica la visió de l’espai».

Aquest any l’edició venia marcada per una dècada impulsant el projecte amb un resultat positiu, però també per la pluja, que finalment no ha suposat un obstacle. L’activitat a l’aire lliure enguany s’ha pogut desenvolupar amb normalitat, ja que la pluja ha respectat els dos primers torns de la ruta i gairebé tot el tercer.

«La pluja es manifesta i són coses possibles. Dimecres la previsió era molt dolenta i vam estar tota la setmana fent gestions per preparar alguna activitat alternativa. Però l’important és que hem pogut fer l’activitat amb normalitat a excepció de la part final de l’últim grup, en el qual la gent ja estava avisada de la possibilitat que plogués i ha vingut preparada amb paraigües i capells», apunta al respecte el comissari del projecte.

Projecte educatiu i circular

Un altre eix molt important del projecte és allò amb què es creen les obres. Han de ser materials que no contaminin ni generen cap mena de dany o problema en l’ecosistema. De fet, fins i tot hi ha hagut obres fetes amb objectes reciclats d’altres exposicions i que després aniran destinats a ser part d’altres creacions. «No podem fer res que malmeti l’entorn o malmeti l’ecosistema. A més, són obres efímeres. De les cinc, només en queden dues que es retiraran aquesta setmana després d’un projecte educatiu».

‘Els Ports. Natura i Art’, en la seva dimensió educativa, inclou tallers i activitats didàctiques en col·laboració amb escoles terraltines com la Montsagre, d’Horta de Sant Joan, i la Doctor Ferran, de Corbera d’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari