Els regants aproven el conveni del Xerta-Sénia

Era un pas previ necessari per poder licitar les obres per portar l’aigua de l’esperat regadiu al primer sector, a Xerta i Aldover

19 marzo 2022 19:00 | Actualizado a 20 marzo 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comunitat General de Regants del Canal Xerta-Sénia ha celebrat aquesta setmana una assemblea extraordinària, on ha aprovat per unanimitat el conveni amb la Generalitat que ha de permetre el desenvolupament de l’esperat regadiu de l’interior del Baix Ebre i el Montsià. Ara restarà pendent la signatura oficial del conveni entre les parts, la comunitat, Infraestructures i el Departament d’Acció Climàtica, per poder licitar el projecte de la primera fase del regadiu, que ha de portar l’aigua a unes 186 hectàrees dels termes de Xerta i Aldover. «L’objectiu és que les obres arrenquin els propers mesos, com a tard al setembre», explica al Diari el president dels regants, Lluís Gimeno.

De forma paral·lela, es preveu també licitar abans de finals d’any les obres dels sectos 2 i 3. La zona 2 abasta una part del terme municipal de Roquetes, i la zona 3 arriba a Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans, amb un total de 3.000 hectàrees.

A més, segons avança Gimeno, també s’ha encarregat el projecte per ampliar el regadiu a Mas de Barberans.

En la primera fase, a més de fer arribar l’aigua als camps, també es preveu invertir en arranjar i posar al dia les infraestructures que ja estan construïdes i que han estat sense ús durant anys. I és que la Generalitat porta invertits ja uns 100 milions d’euros en el regadiu. Des de fa prop d’una dècada, el projecte compta amb bona part de la infraestructura principal acabada: el punt de captació al riu Ebre (al terme de Xerta), la torre d’equilibri, basses de regulació i l’adequació del nou canal (reconvertit de l’anterior que mai es va arribar a utilitzar).

L’actual projecte té com a finalitat implantar un regadiu d’alta eficiència en zones amb forts dèficits hídrics i períodes de sequera, «amb l’aplicació també de noves tecnologies de reg i cercant l’ús d’energies alternatives que el facin més sostenible», destaquen des de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari