Els vins de la Terra Alta, els tercers amb DO més consumits a Catalunya

És el territori amb més creixement sostingut: 6 de cada 100 ampolles de vi amb segell venudes al país són terraltenques

18 marzo 2021 06:40 | Actualizado a 18 marzo 2021 06:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Denominació d’Origen Terra Alta és la tercera més consumida a Catalunya. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de les dades de 2020 que l’Institut Català de la Vinya i el Vi ha fet públiques.

El vi amb alguna de les DO catalanes continua sent l’opció preferent pels consumidors catalans, segons ha informat l’INCAVI. En els darrers 10 anys, la tendència ha estat a l’alça, amb un increment de fins a 14 punts: el consum al 2010 era de 27,8% i, ara, del 41,5%. Al 2020, doncs, de cada 10 ampolles de vi que es consumien a Catalunya, més de 4 eren d’alguna DO catalana. Però a més del volum, també incrementa el valor del vi català a Catalunya.

D’entre les Denominacions d’Origen catalanes, la DO Catalunya té el 15,6 de quota del mercat català, seguida per la DO Penedès amb un 8,4 i la DO Terra Alta, amb un 6,3. És a dir, que per cada 100 ampolles venudes, sis són de la DO Terra Alta.

«El vi català està agafant més força a Catalunya, gairebé el 50% del vi que es consumeix és català i això ja és una notícia, és fantàstic», valora el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. «La Terra Alta som la tercera amb més creixement sostingut a les DO catalanes, i això vol dir que s’està fent la feina ben feta i que la qualitat és excel·lent. Que entrem dins l’imaginari del consumidor com un producte de qualitat».

A Catalunya, l’any 2020 s’ha venut un 10,5% menys de vi respecte el 2019, una davallada que no ha estat tan acusada pel que fa el vi amb DO, que ha estat del 8%. El vi sense DO, però, la disminució ha estat del 15,5%, mostra de què els vins amb DO han tingut una major resiliència i ha estat l’opció preferent per part del consumidor català, segons ha informat l’INCAVI.

Quant als canals de venda, el confinament i les restriccions per fer front a la pandèmia han provocat que la major part del consum de vi tingués lloc a casa, amb una crescuda del canal Alimentació del 13% pel vi amb DO. Un increment que no ha compensat la davallada del canal de l’Hosteleria, que ha estat del 40%.

L’INCAVI ha destacat que la verema 2020 va ser una collita marcada per l’afectació de míldiu, amb una davallada del 27,6% a Catalunya, respecte la campanya anterior.

Malgrat les bones xifres per al segell ebrenc, el president de la DO Terra Alta apunta que «tot i que cada cop som mes coneguts, igualment tenim molt de camí per recórrer, i possibilitat de creixement amb vins de qualitat».

Dins dels vins de la DO Terra Alta destaca per suposat la garnatxa blanca, la varietat més emblemàtica de la comarca. «Quan parlem de garnatxa blanca, parlem de la DO Terra Alta», diu Arrufí. I és que, en xifres de producció, la Terra Alta algutina un terç de la producció mundial de garnatxa blanca, i un 90% de la de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari