Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Entitats ecologistes analitzen a Amposta la gestió de l’aigua i la sequera

Grups d’arreu de Catalunya demanen que s’implantin mesures urgents

02 octubre 2023 11:33 | Actualizado a 02 octubre 2023 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta va acollir ahir la II Cimera contra la Sequera. En la jornada hi van participar grups socials i ecologistes d’arreu de Catalunya que van criticar «la mala gestió de l’aigua» per part de les administracions i van exigir «mesures urgents i immediates» per protegir els cabals ecològics dels rius i combatre la sequera.

Els activistes van denunciar que ens trobem en una situació crítica que només a Catalunya afecta 150.000 persones que viuen en zones declarades en estat d’emergència. En aquesta línia, es van posar sobre la taula diferents situacions que porten fins a aquesta situació i les seves conseqüències.

Entre els participants hi havia la Coordinadora de la Salvaguarda del Montseny que va denunciar la «sobreexplotació» de l’aqüífer Montseny-Guilleries per part de les empreses embotelladores d’aigua i altres indústries. El portaveu, Carles Lumeras, va alertar que molts pobles de la zona i la pagesia que queda «han d’utilitzar aigua de cisternes per abastir-se perquè la majoria de les fonts s’han assecat». Lumeras proposava aprovar una moratòria de concessions d’extraccions d’aigua a les empreses que facin ús de l’aqüífer i alhora, s’encarregui un estudi científic independent per conèixer el seu estat real abans d’atorgar nous permisos.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre era també present per denunciar la manca de sediments al Delta i posicionar-se contra tot transvasament, una mesura que «només aporta pobresa».

Des del grup del Grup de Defensa del Ter, Dolors Catalan lamentava la sobreexplotació de recursos en la ramaderia intensiva, una indústria que «contamina i consumeix molt. Fa que s’assequen pous, rius i rieres i disminueixi l’aigua per a altres usos». En la mateixa línia, Catalan deia que s’han d’aplicar solucions reals i no les que no aporten o que acaba pagant la ciutadania en lloc de empreses, que «no assumeixen costos, paguen poc i tenen condicions indignes». En aquest sentit, insten a aplicar restriccions de consum també a nivell industrial.

Pel que fa al turisme, les entitats gironines assenyalaven el gran ús de recursos per part de propietaris de segones residències, que és entre un 10% i un 20% superior i que representen, només a la Costa Brava, més del 60% dels habitatges.

Els activistes apunten contradiccions en la gestió de l’aigua i interessos lucratius. Segons les entitats, «la Generalitat no està fent prou per gestionar la sequera. Encara no ha aplicat les primeres sancions per incomplir les mesures d’estalvi ni ha presentat dades actualitzades sobre la situació actual».

Els ecologistes ja han anunciat mobilitzacions en el marc de la campanya «D’on no n’hi ha no en raja». Organitzaran accions contra projectes com el Hard rock, la Ryfer Cup de Golf o la Copa Amèrica. Així també pretenen que el Govern escolti les seves propostes envers la gestió de l’aigua i equilibri la presència entre representants dels sectors econòmics i les entitats ecologistes en les taules territorials.

Comentarios
Multimedia Diari