Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Memorial de Camposines ja recorda 1.819 combatents de la Batalla de l’Ebre

Acte de memòria i record coincidint amb els 85 anys del final de la batalla

19 noviembre 2023 17:35 | Actualizado a 19 noviembre 2023 19:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Memorial de Camposines, a la Terra Alta, ha acollit aquest diumenge al matí l’homenatge anual per recordar els combatents morts i desapareguts durant la Batalla de l’Ebre. Hi han participat uns 200 familiars, vinguts d’arreu del país. Enguany es commemoren els 85 anys d’aquesta batalla, la més sagnant de la Guerra Civil espanyola, lliurada entre juliol i novembre de 1938.

El d’aquest diumenge ha sigut un acte emotiu i els participants han insistit en la importància de tenir viu el passat i recordar-lo perquè guerres fraticides com la del 36 «no es tornen a repetir». A diferència d’altres anys, ha fet molt de sol, gens de fred i sense vent, per la qual cosa l’homenatge a l’exterior ha quedat molt lluït.

L’acte està presidit cada any pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, que registra nous noms de desapareguts o morts a les plaques de record. Enguany n’ha incrit 68 més, de forma que el Memorial acumula ja 1.819 inscripcions.

Entre els noms afegits, hi destaquen cinc brigadistes internacionals: l’italià Bruno Bucci, adscrit a la Brigada Garibaldi i desaparegutpels volts del 10 de setembre de 1938 al sector de Corbera; els holandesos Josinus van Kleef, iJohan Antheunis, adscrits al batalló Edgar André de la Brigada Thälmann; l’estatunidenc James Philips Lardner, adscrit al batalló Abraham Lincoln de la XV Brigada Internacional, i el polonès Piotr Sosnowski, adscrit a la Brigada Garibaldi i a la Brigada Dombrowski.

Durant l’acte s’han llegit en veu alta els noms de les víctimes, i els familiars de les persones recordades van fer una ofrena floral al Memorial. Enguany, prop de 200 familiars han participat a l’homenatge. Des de Polònia, a més, hi ha assistit Jeremy Galdamez Muñoz, representant de l’associació Stowarzyszenie Ochotnicy Wolności, una entitat de recerca i promoció de la memòria dels brigadistes polonesos.

A més enguany com a novetat també s’han afegit cinc nous plafons explicatius enllaçats a una audioguia narrada que explica el context de la Batalla i els combats que van tenir lloc a les Camposines.

Durant els parlaments, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha remarcat que «cal que les joves generacions que no van viure el franquisme ni les lluites per l’arribada de la democràcia, sàpiguen dels esforços i sacrificis que han estat necessaris per poder gaudir dels nostres drets i llibertats».

Un espai de record

El Memorial de les Camposines, inaugurat l’any 2005, està situat als peus de l’ermita de Sant Bartomeu, a la Fatarella. L’espai recrea un búnquer i està construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l’Ebre. El Memorial està dedicat a tots aquells que van participar en la Batalla, sense distincions d’ideologies, bàndols o origen.

A més de les plaques amb els noms dels desapareguts a la Batalla, la construcció conté un dipòsit –restringit al públic– on es guarden les restes no identificades dels soldats que es troben en diferents punts del territori.

Les Camposines era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la Batalla de l’Ebre. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits. En els 115 dies transcorreguts entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938, el combat va arruïnar pobles i camps, i s’estima que va deixar un balanç de més de 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

Comentarios
Multimedia Diari