Expectació entre els veïns pel projecte que canviarà l’‘skyline’ de Tortosa

La inversió de SB Porta de Tortosa ha estat rebuda de tota manera. Hi ha qui ho veu positiu i qui ho considera exagerat

23 marzo 2019 09:17 | Actualizado a 23 marzo 2019 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Subirats Berenguer va presentar aquest dilluns un dels seus grans projectes i probablement l’edificació més gran que s’ha fet a Tortosa des dels últims deu anys. I és que l’objectiu de l’empresa és clar: dignificar l’entrada a Tortosa.El barri on se situa la construcció és la zona del Temple Sud i el projecte té el nom de SB Porta de Tortosa, el qual planteja la construcció de 598 habitatges i més de 45.000 metres quadrats de superfície destinada a equipaments públics, espais lliures i zones verdes. Tot amb la finalitat d’urbanitzar el passeig del Canal i la carretera d’accés a la ciutat. 

I davant d’aquesta inversió, les opinions dels veïns de Tortosa són àmplies i variades, i n’hi ha tant de positives com de negatives. Així, una senyora que estava comprant loteria comentava amb la venedora que «14 pisos és massa alt, només cal veure l’experiència de l’Ampolla amb aquelles monstruoses torres». «Però suposo que com Subirats Berenguer va cedir els terrenys als mossos ara han de tirar cap amunt perquè els hi surten els comptes» rematava la venedora. «Abans només contruïen fins a 6 plantes, jo crec que era un bon límit no cal superar».

«M’agrada molt el disseny»
Però per l’altra banda, una caixera del supermercat contestava «vaig veure el cartell i em pareix espectacular, m’agrada molt el disseny, jo crec que donarà una bona imatge, fins i tot vaig entrar a la pàgina web per veure’ls» (Nerea Grau 26 anys). Isabel Goméz, mestressa de casa de 60 anys, opinava «com serán edicis familiars, ompliràn el barri i donrá una bona imatge a l’entrada de Tortosa».Anant al Mercat trobem a Agustí Rubires Espuny, de 66 anys i jubilat, explicava «a mi si respecten el medi ambient i tenen aquest certificat que tu dius, m’és igual que facin pisos» i reflexionava «a veure també hauríem de pensar en com quedarà al paisatge» per continuar «però si són sostenibles, per a mi ja tenen molt guanyat». 

El seu company de taula Julio Curto Martínez de 63 anys i també jubilat afegia: «a mi aquestes coses tan altes no m’agraden, però també té dic que els que manen i tenen poder fan allò que volen». El señor Martínez continuava amb «així que tan si val si estem en contra que a favor perquè si els que manen tene poder ho faran». A més també afegia «també és cert que cal prestar atenció al centre històric, però crec que és un tema que no té a veure en l’empresa...» per acabar amb «jo tot el que faci gran Tortosa endavant». 

El tercer acompanyant Alejandro Espuny també jubilat i de 66 anys deia «penso igual que Curto, tot el que sigui per Tortosa i mantingui el seu posicionament alt m’apareix molt bé». «És a dir, que facin edificis però que tinguin un manteniment.... Mira com tenim el cas antic!». Continuava dient, «és que al final la imatge influeix moltíssim, totes les ciutats a l’entrada tenen algun complex, aquí per exemple feia falta, jo crec que sí que la dignificarà». 

També hi ha sectors del consistori que no tenen  clar el paper d’aquesta nova torre, com és el cas de la CUP. Titllen el projecte «d’especulatiu» i recorda que hi ha  més de 500 pisos buits a la ciutat, posant l’accent en l’estat del nucli antic. Segons ells, projectes així, fan perdre l’interès de la gent en viure en el nucli històric i potencia el creixement cap a fora de la ciutat. A banda, el grup també critica que només 6 dels 56 habitatges previstos seran de protecció oficial, el que suposa només un 10%. «Però és que no és cosa de Subirats Berenguer arreglar el nucli històric o fer que la gent visqui allí» comentava Antonio Martinez (veí de Tortosa jubilat i de 66 anys).

«Això és cosa de l’Ajuntament», sentenciava. Maria Marín (també jubilada i de 77 anys) que es trobava asseguda al costat de l’Antonio replicava «Subirats Berenguer fa molts anys que construeix, jo mateixa vist a un pis seu i la veritat és que estic molt contenta». Antonio Martínez insistia que «cal anar avançant una mica, ja feia molts anys que no és construïa i s’ha d’anar movent la cosa, perquè ens interessa a tots».

La primera torre
Abans de tot plegat però, l’empresa constructora i promotora, arrenca amb la construcció de la primera torre que es situarà just al davant de l’actual comissaria dels Mossos d’Esquadra.Serà la seva primera aposta i promet convertir-se amb part de l’skyline de la ciutat. L’edifici plurifamiliar tindrà 14 pisos i comptarà amb 56 habitatges d’entre 120 i 140 metres quadrats. Cada pis ocuparà una cantonada, totes les habitacions compten amb llum natural i seran modelables al gust del consumidor «són molt versàtils, el pis de 4 habitacions el pots convertir en un pis de 3 habitacions amb cuina oberta, depèn del que es necessiti» comentava el delegat de la firma, Marc Alado Subirats. A més a més, els equipaments comptaran en piscina, pàdel, zona de jocs infantils i gimnàs. 

I tot això sota el segell d’efiència energètica A «la més alta». «Aquest nou edifici serà respectuós amb el medi ambient», explica l’arquitecteresponsable del projecte, Xavier Martí. La promoció integrarà «solucions arquitectòniques i constructives que permetran reduir considerablement les emissions de CO2 derivades del consum i a més representarà un estalvi en l’economia domèstica de les famílies que hi visquin», afegeix.Tota una aposta per a la ciutat que a banda de generar nous equipaments també suposarà la creació de llocs de treball. 

Comentarios
Multimedia Diari