Hisenda embarga els ajuts socials de Tortosa a veïns sense recursos

L'Agència Tributària reacciona a les peticions del consistori i del 'Diari' anunciant que resoldrà el conflicte en un màxim de 72 hores un cop conegui la llista de veïns no susceptibles d´embargament

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La dependència regional de recaptació de l’Agència Tributària ha embargat els ajuts socials concedits per l’Ajuntament de Tortosa a 23 veïns de la ciutat perquè aquestes persones tenen deutes pendents amb Hisenda.

Els requeriments han arribat en les últimes dues setmanes davant la sorpresa i indignació de l’alcalde, Ferran Bel, conscient de la urgència dels pagaments.

Les ajudes concedides pels Serveis Socials del consistori suposen una quantitat modesta de diners però són, s’assegura, d’extrema necessitat. En la majoria de casos, ajuts puntuals per pagar el subministrament elèctric, comprar aliments frescos, pagar la mensualitat d’un lloguer «o el cas més extrem, el pagament d’una medicina per valor de 40,90 euros».

Bel explica al Diari que l’any passat va entrar en vigor una llei de rang estatal que obliga els ajuntaments a declarar totes les operacions comercials, encara que siguin menors de 3.000 euros, cosa que no passava fins llavors.

En rebre la comunicació i constatar que el beneficiari té un deute pendent amb Hisenda es declaren embargats els ajuts que pugui rebre –vegeu detall d’un dels requeriments a la dreta–.

«En aquests casos l’interventor, si signa l’autorització de pagament, té l’obligació de desviar la partida a Hisenda en compliment del requeriment que ha rebut. Nosaltres no volem que aquests diners se’ls quedi Hisenda, han de ser per a les persones necessitades», insisteix Bel.

Els beneficiaris tenen deutes pendents que oscil·len entre els 130 i 1.400 euros aproximadament, probablement la majoria derivades de multes tot i que no s’especifica en els requeriments enviats a l’Ajuntaments.

S’insisteix que són casos «d’extrema necessitat», en la majoria de casos usuaris assidus dels Serveis Socials amb fills a càrrec o persones malaltes.

Bel ho considera tot plegat «ridícul» i «kafkià» i reclama que aquesta tipologia d’ajudes siguin inembargables. A hores d’ara, el pagament dels ajuts –alguns previstos amb caràcter immediat i altres no– està paralitzats, tot i que s’ha tramitat una reclamació per escrit en el sentit que es tracta de casos «d’urgència social». «Demanem que se’ns aixequin els embargaments», tanca l’alcalde de Tortosa.

Resposta en 72 hores

Ahir al migdia, tanmateix, poc després d’una última gestió del Govern local i de la demanda d’informació a l’Agència Tributària per part del Diari, l’ens estatal va respondre que el conflicte, que s’arrossega des de fa uns quinze dies, es trobava en via de solució.

Fonts de l’ens van assegurar a Bel que el conflicte es resoldria en un termini màxim de 48 a 72 hores, un cop l’Ajuntament de Tortosa tramiti a Hisenda la relació dels usuaris dels Serveis Socials susceptibles de rebre ajuts per tal que quedin exempts de qualsevol embargament.

L’Agència Tributària va confirmar ahir a la tarda al Diari que s’havien posat en contacte amb l’Ajuntament de Tortosa «per resoldre l’assumpte». Les mateixes fonts van apuntar que el problema rau en poder detectar el concepte concret de cada partida econòmica. «Nosaltres rebem informació d’un persona física i de l’import que ha de rebre, no del concepte pel qual se li atorga l’ajut», s’afirma.

Així, si l’administració corresponent ofereix prèviament la informació, les mateixes fonts apunten que es podrien evitar els requeriments d’embargament dels ajuts per aquests casos.

Comentarios
Multimedia Diari