Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Investiguen una gran mortaldat de peixos a l’embassament de Riba-roja

    La causa podria ser l’asfíxia per un nivell baix d’oxigen. S’ha trobat una llúdriga morta, no se sap si pel mateix motiu

    19 agosto 2022 15:12 | Actualizado a 19 agosto 2022 19:03
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La gran quantitat de peixos morts trobats aigües avall del pantà de Riba-roja i Flix ha sorprès tant els pescadors com els veïns dels dos municipis. L’Ajuntament de Riba-roja està en contacte permanent amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i els Agents Rurals per saber, dia a dia, els resultats de les anàlisis de l’aigua del riu Ebre en aquest tram. El primer que han volgut assegurar les administracions locals és la salubritat de l’aigua. «Tenim garantida, des del primer moment, la potabilitat de l’aigua per a consum humà», assegura el primer tinent d’alcalde de Riba-roja, Jaume Agustí.

    La principal hipòtesi per explicar la mortaldat dels peixos seria l’anòxia (falta sobtada d’oxigen a l’aigua), un fenomen que asseguren que és habitual a l’estiu, en períodes llargs de sequera, quan els cabals del riu baixen o la làmina d’aigua és molt fina i les temperatures molt altes, segons l’ACA.

    L’episodi ha coincidit temporalment amb unes maniobres a les comportes de Riba-roja. Com assenyalen els Agents Rurals, les estacions de mesura dels paràmetres de l’aigua de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre van detectar «canvis en l’oxigen» durant les maniobres de parada i posada en marxa de la turbina. Tot i la coincidència, encara «no està clar» per què s’ha produït l’anòxia. Agustí comenta que «no podem afirmar que hi hagi una relació directa entre els dos fets, però volem que s’aclareixi el què ha passat».

    Agents Rurals i ACA també volen arribar al final de la qüestió i resoldre la causa de la mortalitat de peixos al pantà de Riba-roja i Flix per identificar-la i corregir-la amb la finalitat«d’evitar nous episodis de cara a futur. Estem treballant en aquest sentit», afegeix el cap dels Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia.

    Una altra hipòtesi és que s’hagi produït algun fenomen natural «d’explosió de microorganismes, bacteris, microalgues o protozous, que havia passat en algun cas puntual abans», segons els Agents Rurals.

    Es descarta la possibilitat que hi hagi un abocament descontrolat o de productes químics al riu.

    Hi ha un ball de xifres a l’hora de quantificar el nombre d’animals morts. L’ACA redueix la xifra de peixos morts a alguns centenars, però els Agents Rurals no descarten que en siguin més de cinc mil. Les inspeccions i les recollides de mostres d’aigua i d’exemplars afectats s’han fet conjuntament i s’esperen encara els resultats d’algunes anàlisis.

    La llúdriga morta

    Els pescadors de la zona van informar de l’aparició d’una llúdriga morta al riu, per les mateixes dates. Després de localitzar-la i fer-ne les primeres proves al laboratori, la mort de la llúdriga es desvincula de la dels peixos.

    L’alta mortalitat de peixos es va produir fa just una setmana i ha estat «indiscriminada i massiva. Han mort silurs grans, i alevins de peixos de totes les espècies, carpes, black bass, luciopercas... Tot ha mort», lamenta Garcia.

    Els Agents Rurals volen presentar el cas al jutjat pel seu gran impacte ambiental i econòmic, «és una petita catàstrofe mediambiental important i el jutjat ha d’analitzar els fets i dir la seva, decidir si hi pot haver algun tipus de responsabilitat», diuen.

    L’ACA també emprendrà accions legals si es determina alguna anomalia.

    Comentarios
    Multimedia Diari