Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Jesús commemora els seus 30 anys com a EMD tenint més teixit social que mai

    S’assoleixen tres dècades d’aquell impuls per guanyar governança, culminat el 1994 després d’un procés. Avui és un poble amb una identitat molt arrelada i uns serveis propers als veïns

    23 marzo 2024 17:22 | Actualizado a 24 marzo 2024 17:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El passat divendres 22 de març es van complir 30 anys de la constitució de l’EMD de Jesús. Aquell dia es van publicar tots els acords al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Era quasi el final de tot un procés engegat al poble un temps endarrere, per convertir-se en una Entitat Municipal Descentralitzada i guanyar governança.

    Una de les persones que va liderar aquest procés va ser Pere Panisello, nomenat alcalde pedani l’abril del 1988 per l’alcalde de Tortosa Vicent Beguer i que després seria elegit com a president de l’EMD amb majoria absoluta en cinc legislatures consecutives, del 1995 al 2015. Panisello va posar una sèrie de condicions: «vam demanar tenir una partida per poder fer manteniment i una altra per poder fer inversions des de Jesús», explica Pere Panisello al Diari. Així es va organitzar el consell de barri, amb representants de les entitats del poble i dels partits polítics amb representació a Tortosa. El de Jesús va ser un consell molt reivindicatiu amb trobades periòdiques. El 1989 es va crear l’Informatiu Jesusenc, publicació mensual que es va convertir en un instrument per vehicular tot aquest procés de descentralització. El consell va activar el teixit social del poble: van organitzar les festes, van començar-se a fer activitats esportives... «Era important que la gent pogués viure al poble. La part lúdica i de festes també era important, però la part de serveis també, perquè calia que la gent s’identifiqués amb el poble», exposa Panisello.

    L’any 90 a través de l’Informatiu Jesusenc ja es va publicar un estudi de la Generalitat sobre les diferents formes de descentralització. I l’EMD era la figura que donava més autonomia i més poder democràtic al poble. «També va tenir motivar perquè Tortosa estava preocupada per Campredó, que demanava la segregació i la ciutat havia passat ja per totes les segregacions del Delta. Que hi hagués una figura de descentralització, però sense fragmentar el municipi penso que va facilitar l’ambient favorable a Tortosa», apunta. Així, tots els partits amb representació a Tortosa a les eleccions municipals del 91 portaven al programa que Jesús es convertís en EMD. A partir d’aquí es va crear una comissió mixta amb representació de Jesús i de tots els partits de Tortosa. «Ens vam posar d’acord. Hi havia quatre aspectes que havíem de tenir clar per presentar-ho a la Generalitat: la delimitació territorial, el patrimoni que ens havien de transferir, així com el personal, i la part dels acords econòmics, per tal que l’EMD tingués viabilitat».

    Tot i això, el 4 d’abril de 1993 es va realitzar una consulta popular a Jesús, per comprovar si els habitants donaven o no suport a la creació d’una EMD. Aquesta consulta, a la qual van participar un miler de persones, va tenir un resultat favorable. El ple de l’Ajuntament del mes de maig de Tortosa ho va aprovar per unanimitat. I el 1994 es va constituir finalment la Junta Gestora, iniciant tots els traspassos de competències. La primera Junta Gestora estava formada per Manolo Montserrat, Jordi Brull, Pere Panisello, Carlos Curto i Ramon Pujol. Les primeres eleccions democràtiques al poble de Jesús serien al maig del 95.

    Des de llavors, el poble no ha deixat de créixer, amb els seus gairebé 4.000 habitants. Es va inaugurar l’edifici de serveis, actual escola de música i el 1997 l’EMD va adquirir l’edifici de la Immaculada, tota una fita, ja que es considera d’alguna manera l’origen del poble. El 1999 també es va fer el consultori mèdic i el 2010 l’escola va passar a ser institut-escola, de forma que els xiquets dels 0 als 16 anys podien estudiar al seu poble. També es va crear el punt jove i biblioteca i molts altres serveis. Sense oblidar el creixement del teixit associatiu: d’una desena d’entitats i associacions que tenia fa unes dècades, ara en té 30. És un poble viu: «crec que d’alguna manera la nostra identitat s’havia de recuperar, perquè ningú ho faria per nosaltres. I penso que això s’ha aconseguit», clou Panisello.

    Per commemorar l’efemèride ahir dissabte va tenir lloc una jornada institucional i lúdico-festiva a Jesús.

    Comentarios
    Multimedia Diari