Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’ampliació del Fons de Transició Nuclear, ajornada

ERC porta al Consell de Garanties Estatutàries la proposició de llei del PSC i atura el debat al Parlament

| Actualizado a 22 noviembre 2022 17:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup parlamentari d'ERC ha portat al Consell de Garanties Estatutàries la proposició de llei presentada pel PSC per modificar i ampliar el Fons de Transició Nuclear. Això suposarà l'ajornament del seu debat –aquest dimecres s'havia de votar la lectura única de la proposició- fins que l'organisme emeti un dictamen. Els republicans, que demanen al PSC una rectificació, argumenten que la modificació vulnera articles de l'Estatut i «ataca» el marc competencial de la Generalitat, incorporant com a receptors del fons quatre municipis de l'Aragó; i posant en mans de dos ajuntaments (Ascó i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) competències de governança que no els són pròpies.

La proposta del PSC suposa ampliar el fons del 20 al 50 per cent del recaptat, de 24 a uns 60 milions d’euros anuals, i també l’àmbit d’aplicació, en un radi que passaria de 20 a 30 quilòmetres al voltant dels tres reactors catalans.

Els republicans estan d’acord amb l’ampliació de la quantia del fons, però no en el radi. Retreuen que aquesta proposta impediria que els municipis més propers a les centrals es beneficiïn prioritàriament d'ajuts per mantenir l'activitat industrial un cop tanquin les nuclears, que és la filosofia amb la què es va crear el fons. «El PSC vol tornar a velles formes de fer política i posar en marxa una repartidora, quan el que cal és impulsar projectes que creïn nous llocs de treball a la zona», segons han assegurat les diputades Maria Jesús Viña i Irene Aragonès.

El PSC ha acusat ERC de filibusterisme per fer aquest moviment per aturar la tramitació de la proposició de llei. La portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, ha dit que aquesta proposta estava treballada conjuntament amb el territori i ha remarcat que estan oberts a millorar el text amb esmenes, també amb els republicans. «Ens ha sorprès aquest filibusterisme per allargar la tramitació i evitar que això es pugui aprovar el 2022», ha lamentat. I ha afirmat que utilitzaran «totes les energies» perquè es pugui aprovar «com abans, millor».

La portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, també ha acusat ERC de filibusterisme. «És una maniobra parlamentària que perjudica i atura els recursos econòmics pel sud de Catalunya i per a les Terres de l’Ebre», ha lamentat. Segons la portaveu, Junts tenia preparades una sèrie d’esmenes «pensant en el territori» que ara també queden parades.

Els representants dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat, el Baix Camp i el Baix Ebre s’han reunit amb els diferents grups parlamentaris per demanar-los que es mantingui la filosofia del Fons, «amb un reglament consensuat i un sistema de governança en el que es treballa des de fa nou mesos». La presidenta del Consell de la_Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha insistit en què estan d’acord en incrementar la dotació econòmica dels fons fins als 60 milions, però ha alertat que on són necessaris és a la zona «que patirà directament la desindustrialització i la pèrdua de llocs de treball pel tancament de les nuclears», en l’horitzó d’uns deu anys

Comentarios
Multimedia Diari