L’associació Sediments, ubicada al Montsià, ha comparegut com a acusació particular en les diligències prèvies obertes en contra de la companyia elèctrica Endesa per un presumpte cas de delicte ambiental en la gestió dels embassaments del tram final de l’Ebre. De fet, Fiscalia de Medi Ambient va decidir traslladar el cas als tribunals després de la denúncia que li va presentar la mateixa entitat ara fa un any.
En aquesrta denúncia a Fiscalia, Sediments adduïa la inexistència de sistemes i protocols de transferència d’aportacions sòlides a través de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix. Això, remarcaven, ha suposat retenir entre el 96 i el 99% dels sediments que arrossega el riu, essencials per a la supervivència del Delta, a partir del moment que es van construir i van començar a funcionar les centrals hidroelèctriques, a la dècada dels 60 del segle XX.
A banda del paper d’Endesa, apuntaven també cap a les presumptes responsabilitats que l’organisme regulador de la conca, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), podria tenir en el cas. Posen en dubte que la CHE hagi fiscalitzat adequadament l’actuació de la companyia elèctrica i el funcionament adequat de les preses. Circumstàncies, apunten, que haurien posat en perill no només l’ecosistema sinó la població del tram final del riu.
Després d’acceptar a tràmit la denúncia, Fiscalia va encarregar als Mossos d’Esquadra una investigació. També van requerir a la CHE els informes de la gestió de les comportes de fons de les preses i la voluntat d’ampliar el radi de la investigació a d’altres províncies que formen part de la conca de l’Ebre.
El seu president, Josep Juan, explica que formar part de l’acusació els permetrà accedir a totes les investigacions dins del procediment i disposar d’informació sobre “l’estat de les preses, si s’han obert els desguassos de fons i estan operatius o no”, un dels aspectes que denuncien des de fa anys.
A banda d’aquests dos procediments, Sediments ultima també la presentació d’un contenciós administratiu per reclamar que es faci efectiva la concessió de la central hidroelèctrica de Flix, després que complís 75 anys l’any passat i considerar que no hi ha marge per ampliar-ne la vigència.