La Biennal d’Arquitectura de Venècia, cita internacional de referència del sector, compta enguany amb presència ebrenca, amb projectes al voltant del delta de l’Ebre i la rehabilitació com a espai cultural de l’antic sindicat agrícola de Flix.
Carlo Ratti, comissari de la 19a edició de la biennal que ja està en marxa i s’allargarà fins al 23 de novembre, ha escollit com a títol ‘Intelligens. Natural. Artificial. Collective’ i ha seleccionat cinc projectes catalans per participar a l’Exposició Internacional. Entre aquests hi ha The Storm (la Tempesta) – FAST, de José Luis de Vicente i la deltebrenca Eva Franch i Gilabert. Es tracta d’una instal·lació al voltant de les coeteres del delta de l’Ebre, petites construccions singulars construïdes fa set dècades i que encara es troben pel territori, que s’utilitzaven per trencar les tempestes que amenaçaven la producció d’arròs mitjançant una intervenció focalitzada sobre la capa dels núvols.
The Storm imagina un futur per recuperar les coeteres per a noves formes de custòdia climàtica i obre el debat sobre «com gestionar els béns comuns del cel i si tenim la capacitat d’imaginar i desenvolupar formes distribuïdes i comunitàries de governança per a la modificació meteorològica», expliquen els seus responsables.
L’arquitecta i comissària Eva Franch també és una de les impulsores de ‘Parlaments d’Aigua: Arquitectures Ecosocials Projectives’. Juntament amb Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, presenten una reivindicació de l’arquitectura com a eina d’especulació crítica i acció col·lectiva.
La base de la mostra, produïda per l’Institut Ramon Llull, s’articula al voltant dels Laboratoris de Futurs, un projecte participatiu en el qual ha col·laborat el Centre d’Art Lo Pati d’Amposta, entre altres entitats.
Durant el darrer any, els comissaris han organitzat tallers multidisciplinaris arreu del territori català, balear i valencià. El passat 9 de novembre, Lo Pati va acollir una d’aquestes jornades de treball, coordinada per la llavors directora del centre, Aida Boix Grau, amb la participació de persones vinculades als sectors de la pagesia, la ciència, l’activisme social, l’art i l’arquitectura. Tots van aportar reflexions sobre els reptes, les solucions i els desitjos relacionats amb l’aigua a l’Ebre i el Delta.
Eva Franch remarca que l’objectiu de la proposta és «oferir espais de possibilitat i d’empoderament comunitari, que contribueixin a donar respostes socials, polítiques i ecològiques». «Si nosaltres som aigua i tot el que ens envolta és arquitectura, llavors tota l’arquitectura és aigua», afirma.
és present Flix, amb la restauració de l’antic sindicat agrícola
Per últim, i dins del pavelló espanyol de la Biennale Architettura 2025, l’exposició ‘Internalities: Architectures for Territorial Equilibrium’ examina com l’arquitectura pot reduir el seu impacte mediambiental, amb l’ús de recursos locals, regeneratius i de baixa petjada de carboni. Aquí hi trobem un edifici de Flix: la rehabilitació de l’antiga cooperativa agrícola com a espai polivalent i cultural, un projecte de Camps Felip Arquitectura. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va organitzar una convocatòria a la que es van presentar 171 propostes, i un jurat format per arquitectes de prestigi i representants institucionals va triar 16 projectes que exemplifiquen l’excel·lència en arquitectura sostenible i territorial.