Uns 700 operaris treballen cada dia a Ascó I en la recàrrega de combustible nuclear

El projecte s’ha redefinit perquè es puguin dur a terme els treballs amb els operaris imprescindibles i l’inici s’ha retardat deu dies per alllunyar-se al màxim del pic de la pandèmia

28 abril 2020 09:16 | Actualizado a 01 mayo 2020 10:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unes 700 persones treballen diàriament a la unitat I de la central nuclear d’Ascó en la 27a recàrrega de combustible, la meitat del que és habitual i amb mesures especials arran de la crisi sanitària pel coronavirus.  
La central es va desconnectar la matinada d’ahir de la xarxa elèctrica per començar uns treballs que s’han retardat deu dies respecte al calendari previst inicialment, per allunyar-se del pic de la corba de la pandèmia. «No obstant això, la consideració de les centrals nuclears com a infraestructures crítiques implica que aquesta recàrrega s’hagi d’abordar perquè la instal·lació es trobi disponible per contribuir a garantir el subministrament elèctric»,  remarquen des de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), gestora de la planta. 
En aquest sentit, el projecte s’ha redefinit per reforçar  les mesures de prevenció i protecció, ajustant a les mínimes necessàries les persones en planta i establint noves mesures també per als accessos i els desplaçaments fins a la instal·lació. 
Així, s’han intensificat les mesures de prevenció ja implantades des de l’inici de la crisi sanitària i s’han establert altres accions específiques. Entre les normes d’obligat compliment per als treballadors de la central hi ha la de mantenir una distància de dos metres sempre que sigui possible, utilitzar equips de protecció com guants i mascareta de manera habitual, i altres més específics  com pantalles per a treballs en espais reduïts; rentar-se recurrentment les mans, netejar les eines i superfícies de treball o reforçar el servei de neteja. 
L’empresa ha instal·lat  als accessos un sistema automàtic de control de la temperatura dels treballadors, per detectar possibles casos de febre, i compta amb tests ràpids com a mesura preventiva per evitar possibles contagis. Els moviments d’entrada i sortida també s’han escalonat per evitar possibles contagis entre els diferents torns de treball. Pel que als desplaçaments a l’interior del recinte de la central, s’evitaran els transports col·lectius que havia actius en altres moments i es faran a peu, també per evitar contactes. 
Es manté la prohibició de celebrar reunions presencials i una altra de les mesures adoptades per prevenir contagis per Covid-19 ha estat la realització en línia de la totalitat dels cursos de formació amb caràcter previ a la incorporació a la recàrrega.
Durant els propers dies es preveu executar un total de 7.500 ordres de treball. Es tracta de tasques necessàries i essencials per a la recàrrega de combustible, mentre que es deixaran per més endavant d’altres operacions que també s’havien previst inicialent de millora de disseny, i que poden esperar. «Però es tracta d’una recàrrega normal, no de mínims», comenten fonts de l’empresa. 
Hotels per als treballadors de fora
La plantilla actual de la central  nuclear d’Ascó és d’unes 1.300 persones, a les que se sumen amb la recàrrega centenars de treballadors més. D’aquests, uns 250 són de fora del territori, especialistes en aquests tipus de treballs. Davant les dificultats per poder trobar allotjament temporal durant l’actual estat d’alarma, des d’ANAV s’ha gestionat l’obertura d’hotels que es troben fora de la Ribera d’Ebre, amb el permís del govern de l’Estat i negociant amb empreses hoteleres. Aquests treballadors es traslladaran a la central d’Ascó amb vehicles particulars.
Segons ANAV, uncop acabada la recàrrega Ascó I tornarà a sincronitzar-se a la xarxa per continuar amb la seva funció «com a infraestructura crítica en la garantia de subministrament d’un bé tan essencial com és l’energia elèctrica, especialment en el context actual tant per al sistema sanitari com per les llars i la societat en general».

Comentarios
Multimedia Diari