<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Generalitat enllesteix els primers camins de guarda per protegir el Delta

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, espera que es podrà iniciar el moviment de sorres el 2026

01 septiembre 2023 18:42 | Actualizado a 02 septiembre 2023 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va visitar ahir el delta de l’Ebre per comprovar com avancen les accions endegades en el marc de l’Estratègia Delta de la Generalitat de Catalunya, per protegir el Delta envers la seua regressió.

Acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, i del delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va visitar el camí de guarda, l’estació de bombament fotovoltaica, i el trestellador de Deltebre, així com l’estació de bombament de Pal. També va visitar en vaixell la bocana del Fangar i la Musclera, a L’Ampolla.

«Un projecte tan important per al país com és l’Estratègia Delta mereixia una visita per veure com ha acabat l’obra de les guardes. És un molt bon exemple de com hem de fer les coses, amb tots els sectors implicats i formant part de la solució», va declarar el conseller.

Els treballs per construir les guardes de protecció del delta de l’Ebre, situant-les a la cota a 1,20 metres respecte al nivell de mar, es reprendran la setmana vinent. Han estat aturats un temps perquè és època de nidificació d’aus. El projecte consisteix a refer els camins de guarda en uns 60 quilòmetres i té un pressupost de 40 milions, dels quals ja se n’han invertit sis.

El projecte dels camins de guarda del Delta forma part de l’Estratègia Delta del Departament d’Acció Climàtica, que agrupa les diferents accions previstes pel Govern de la Generalitat al delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats. En total es preveu una inversió de 120 milions d’euros fins al 2032 en actuacions relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça del delta, entre d’altres.

D’altra banda, les obres de la guarda de protecció a la badia dels Alfacs també començaran a final d’any, amb una inversió de 10,5 milions d’euros.

El conseller va explicar també que s’ha acabat de fer la batimetria de la costa, que ha permès conèixer el tipus de sorra i d’on es podrà extreure per reforçar els punts febles del Delta. Com ja va informar el Diari, l’estudi ha conclòs que davant la costa del delta de l’Ebre hi ha 42 milions de metres cúbics d’arena susceptibles de poder ser extrets i usats per a reforçar els punts més vulnerables del litoral davant dels temporals i el canvi climàtic.

En aquest sentit, el conseller va apuntar que l’avantprojecte podria estar enllestit l’estiu vinent, un cop Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica doni el vistiplau.

«Si tot va com ha d’anar a finals de 2025 o primer semestre de 2026 hauríem d’estar en condicions de començar l’obra, fer l’avantprojecte són sis mesos, i quan tinguem el vistiplau del Ministeri es farà projecte executiu, que és una feina feixuga, licitarem i començarem, el nostre objectiu és començar el moviment de sorres a dos anys vista», va concretar el titular del Departament.

Finalment, el conseller va reconèixer que caldran «solucions estructurals» davant el problema de la salinització dels arrossars per la restricció d’aigua de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari