La navegació a l’Ebre dona el tret de sortida

L'objectiu és poder incrementar el nombre de visitants

14 abril 2022 17:20 | Actualizado a 16 abril 2022 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb la Setmana Santa arrenca de manera oficial la campanya de navegació fluvial al tram final del riu Ebre. L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) és l’encarregat de mantenir la via navegable entre Ascó i Amposta, a més dels embarcadors i la resclosa que permet a les embarcacions superar l’assut de Xerta. Una resclosa que de moment es manté tancada, per unes obres de manteniment que du a terme la Comunitat de Regants del Canal de la dreta de l’Ebre. «Esperem que s’obrirà en breu, d’aquí uns deu dies», comenta al Diari el director de l’Idece, Xavier Pallarés.

Pel que fa al canal de navegació, l’empresa concessionària dels treballs de manteniment ha dut a terme les actuacions necessàries per garantir un calat suficient per al pas dels diferents tipus d’embarcacions. També són satisfactòries les previsions de cabal, de poc més de 300 metres cúbics per segon al pas per Tortosa.

En aquest tram de l’Ebre naveguen principalment embarcacions turístiques, amb els llaguts Lo Sirgador a Tortosa o Amposta, l’embarcació Benifallet i Lo Roget a Ascó, a més de piragües i kaiaks. Actualment hi ha una dotzena d’empreses dedicades a les excursions pel riu Ebre, que compten amb una demanda creixent. Així, de cara a aquesta temporada turística es preveu incrementar els 30.000 usuaris que va tenir el riu en els anys previs a la pandèmia de la Covid-19. El sector turístic i dels esports d’aventura és molt optimista en aquest sentit, tenint en compte que les Terres de l’Ebre s’han consolidat últimament com a destí turístic de proximitat, amb molts atractius. En aquest sentit, s’han fet també campanyes de promoció dels actius del riu Ebre a mercats com el català, el valencià i el sud de França, aquest darrer arran de la gran tradició que hi té el turisme fluvial.

«També treballem per aconseguir que els turistes de la Costa Daurada es desplacin a l’Ebre en las seua estança al territori, per gaudir del riu en una o més jornades, explica Pallarés.

Embarcadors

Des de l’Idece s’han fet enguany diverses millores en embarcadors fluvials, algun dels quals havien patit desperfectes durant les crescudes del riu a l’hivern. Així, s’ha renovat completament l’embarcador de Campredó que dona servei a Club de Rem Tortosa. També s’han arranjat els embarcadors de Miravet, Móra la Nova, Vinebre i el d’Ascó, tots ells a la Ribera d’Ebre.

Properament hi ha prevista també l’ampliació de l’embarcador de Tortosa situat davant del Mercat Municipal, amb una inversió d’uns 50.000 euros. Al mateix terme de Tortosa, es preveu arranjar l’embarcador de Bítem i fer una neteja de l’accés, per fer-lo més accessible, segons detalla Pallarés.

A Tivenys s’habilitarà un baixador per a kaiaks i piragües, i es netejarà tota l’àrea més propera a l’assut.

A la riba dreta del riu, l’Idece substitueix les fustes malmeses de l’embarcador d’Aldover i executa millores a l’embarcador de Xerta, entre altres actuacions al llarg del riu. En la majoria de casos es tracta de substituir la fusta per un material de resina, que permet una més fàcil conservació i neteja, alhora que són més segurs, segons comenta el director de l’Idece.

Entre els actius turístics que ja s’han posat en marxa al riu Ebre hi ha el llagut Benifallet, que permet gaudir d’un recorregut comentat pel riu Ebre, en una oferta combinada amb les visites a les Coves Meravelles.

La regidora de Turisme d’aquesta població del Baix Ebre, Sílvia Folqué, detalla al Diari que l’embarcació espera poder superar enguany els més 8.000 turistes que va portar abans de la pandèmia.

Comentarios
Multimedia Diari