La PDE impulsa una nova plataforma d'àmbit peninsular

Un centenar de persones ja han signat un acord per fer una altra gestió de l’aigua davant l’amenaça del nou pacte nacional

08 febrero 2018 09:55 | Actualizado a 09 febrero 2018 12:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’objectiu de crear una pressió davant l’amenaça del nou pacte nacional de l’aigua, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) està impulsant, juntament amb la Fundación Nueva Cultura del Agua, una nova plataforma d’àmbit peninsular en defensa dels rius i de l’aigua pública.

Aquest acord social ja té un centenar de signatures provinents de l’àmbit universitari i tècnic i d’ONG i moviments en defensa de l’aigua i del medi ambient d’arreu d’Espanya i Portugal. Aquesta nova plataforma ciutadana vol portar el debat de l’aigua a la societat per evitar un pla hidrològic que podria provocar nous transvasaments, segons la PDE.

«Volem guanyar la lluita en el camp de les idees: de com ha afectat l’impacte de la sequera a la península Ibèrica i fer una planificació hidrològica en defensa dels criteris mediambientals», ha declarat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

Els objectius d’aquesta nova plataforma ciutadana són aturar el creixement dels regadius i la construcció d’embassaments, així com l’explotació d’aqüífers; redimensionar la superfície regada i els consums urbans expansius de forma que s’adapten a la reducció de cabals disponibles que imposa el canvi climàtic; revertir els processos de mercantilització de l’aigua i privatització dels serveis de sanejament i abastament; i acabar amb la corrupció sobre el negoci de l’aigua.

«Aquesta és una lluita peninsular. I en el debat de la gestió de l’aigua a Catalunya només hi hem sigut nosaltres presents», ha exposat Tomàs. La proposta de crear aquest nou pacte enfront del canvi climàtic va nàixer justament arran de la percepció «del sols que estàvem en aquesta lluita», en paraules dels membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. «Fins ara era un monòleg, només discutit des d’aquí baix. El que anem a fer ara és confrontar aquest debat de l’aigua amb els altres territoris».

Per ara aquest llistat de persones, en representació de moviments i col·lectius socials, sindicats i partits polític, ascendeix a un centenar, però cada dia se n’estan afegint més. 
«Es tracta que sigue un nou pacte no contaminat per cap ideologia ni partit», han explicat des de la plataforma. «La idea és fer un col·lectiu de persones i no una coalició».

17 de febrer, a Saragossa
Aquest nou acord social de l’aigua i en defensa dels rius i de l’aigua pública es portarà a debat el proper dissabte 17 de febrer, a Saragossa. 

«En aquesta assemblea polirem les propostes per contrarestar el pacte nacional de l’aigua. Una altra forma de gestionar els rius és possible», ha afirmat Tomàs. «El debat de l’Estat espanyol està centrat en el nou pacte nacional de l’aigua i és un tema que està molt avançat, estan buscant el màxim consens possible per fer transvasaments. Es generarà un gran debat fins a aquest estiu».

Tot i el nou col·lectiu d’àmbit peninsular, des de la plataforma reiteren que això no endarrerirà ni condicionarà la faena que ja fa la PDE, ans al contrari, en pot ajudar.

Dos anys de la gran manifestació

L’Ebre està considerat com excedentari en el nou pacte nacional de l’aigua, d’aquí que la lluita de la PDE no s’haja aturat en tot aquest temps. Just ahir va fer dos anys de la massiva manifestació a Amposta. Per explicar a la ciutadania el nou pacte, se celebrarà l’assemblea general el proper mes de març.

Comentarios
Multimedia Diari