Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Processó de la Passió de Tortosa recupera el seu recorregut bicentenari

    Enguany, després de molts anys d’obres al casc antic, s’ha fet un itinerari circular començant i finalitzant a la plaça de la Cinta

    24 marzo 2024 20:36 | Actualizado a 24 marzo 2024 22:06
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Tot just quan s’ha fet fosc els Armats de la Sang Reus han iniciat el primer pas, el més important de tots, al ritme d’aquells tambors inoblidables. Un, dos, tres... som-hi. Un miler de vestes de les deu confraries de Tortosa han seguit aquella primera passa que és en realitat la petjada de més de 200 anys d’història. I ho han fet enguany recuperant el recorregut original: sortint i acabant a la plaça de la Cinta, en un itinerari circular per tot el centre i casc antic de la ciutat. Així que a mesura que la nit ha anat avançant les vestes, els passos i les bandes de música han retornat amb aquell pas inalterable, impertèrrit, al seu punt d’inici, de la mateixa manera que torna la sang al cor després de donar vida a un cos.

    Malgrat un matí amb sol que cridava primavera, la tarda s‘ha enfosquit. Ha refrescat i a diferència d’altres anys en què ja s’havia fet el canvi d’horari, enguany la Processó de la Passió ha arrencat quan ja era totalment de nit, afegint més espectacularitat al pas serè però contundent dels natzarens, a la solemne tremolor de les espelmes, a les ombres que es formaven entre els rostres angulosos dels conjunts escultòrics dels passos.

    Enguany, després de molts anys d’obres al casc antic, s’ha optat per fer un recorregut encara més llarg. La processó de la Passió sortint des de la nova plaça de la Catedral només s’ha viscut un cop, el 2022. Va oferir la inèdita imatge de les caputxes amb el riu de fons, una escena que no s’ha pogut tornar a veure. L’any passat també havia de fer-se així però el fort vent va obligar a desplaçar a última hora la sortida a la plaça de la Cinta, més recollida i protegida de les ventades. És aquesta una processó de 218 anys d’història. Segons el Llibre d’Acords de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, l’origen de l’actual processó de la Passió i Mort de Jesucrist que s’ha celebrat avui a Tortosa comença l’any 1806, moment en què es decideix fusionar la processó pròpia dels Dolors amb una altra d’arrels més antigues, llavors en desús i protagonitzada pels gremis, que acostumava a sortir el Dijous Sant. Des dels inicis la processó adquireix una excel·lència i una notabilitat que la faran singular.

    La particularitat de la processó de la Passió tortosina també és que els natzarens reparteixen caramels als xiquets o persones espectadores de l’acte mentre es va fent de nit. Aquesta tradició tan peculiar que es veu a Tortosa i que mai no passa desapercebuda sembla que es remunta a dècades enrere, quan la Setmana Santa es vivia amb més penitència i creien que s’havia d’endolcir una mica el dia als xiquets tortosins, donat que les següents jornades de Setmana Santa serien més amargues

    Els passos, també denominats misteris, són grups escultòrics d’enorme valor artístic que representen una escena de la passió de Jesucrist i acompanyen les respectives confraries.

    Els misteris que han desfilat aquest vespre pels carrers de Tortosa són La Pietat i Ecce Mater Tua, d’Innocenci Soriano Montagut; L’oració a l’hort, de Carles Riba; La flagel·lació, Coronació d’espines i Jesús de la Passió, de Claudio Rius; El davallament de la Creu, d’Enric Monjo; Jesús davant Pilat, realitzat als Tallers Salesians de Barcelona; la reproducció de la imatge del Crist de la Puríssima, i la Verge de les Angoixes i el Despullament, d’Àngel Acosta. La majoria dels passos van ser construïts a principis de la dècada dels anys 40, i els d’Àngel Acosta són els més recents, dels anys 1999 i 2003, respectivament.

    Les pròximes processons a la capital ebrenca són la del Silenci, aquest Dijous Sant a mitjanit, i la del Sant Enterrament, al vespre del Divendres Sant.

    Aquests dies també es pot aprofitar per visitar el Centre d’interpretació de la Setmana Santa, situat a l’antiga església de Sant Antoni, al carrer Montcada. Acull els passos que desfilen a les processons, una bona opció per contemplar-los amb més calma que a les processons.

    Comentarios
    Multimedia Diari