Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La restauració de la muralla del Rastre permetrà un nou passeig unint tres barris

    Les obres de rehabilitació, que ja han arrencat, recuperaran el pas de ronda medieval i el trànsit dels vianants amb unes vistes privilegiades entre el Rastre, Santa Clara i la Simpàtica

    21 noviembre 2022 17:55 | Actualizado a 21 noviembre 2022 17:56
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Tortosa ha arrencat les obres de rehabilitació de la muralla del Rastre, de forma que la ciutat estrenarà d’aquí pocs mesos un nou actiu turístic, però també un excepcional passeig per als veïns i veïnes, que veuran units tres barris (el Rastre, Santa Clara i la Simpàtica) amb unes vistes privilegiades i inusuals cap a la ciutat i el Castell de la Suda.

    L’actuació s’inscriu en el marc del programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació «la Caixa», i en aquest cas concret, amb l’Ajuntament de Tortosa, titular del monument

    Les obres, iniciades fa pocs dies, permetran així recuperar el pas de ronda medieval i el trànsit dels vianants pel seu pas original connectant aquests tres barris. Serà un passeig, literalment, per l’interior de la muralla.

    L’actuació suposarà la recuperació d’un tram de l’important conjunt emmurallat de Tortosa. A més, donarà un nou impuls a la recuperació urbanística feta durant els darrers anys al nucli antic de la ciutat, reforçant el caràcter patrimonial de la muralla i generant un nou actiu des del punt de vista turístic, ja que aquest nou pas suposarà un nou punt d’observació de la ciutat, amb unes perspectives inèdites i amb el castell de la Suda en primer pla. A la plaça Mossèn Sol es construirà una nova escala d’accés per pujar-hi. A banda, els treballs preveuen la restitució dels merlets originals al tram superior i inferior de la muralla; la construcció d’una coberta a una torre pentagonal i la neteja de paraments i alliberament d’excrescències i consolidacions, reintegracions i integracions cromàtiques dels paraments.

    L’actuació compta amb una inversió per part de l’entitat de 510.000 euros i tindrà una durada prevista de sis mesos. «Aquesta és una obra que ens fa especial il·lusió pel que suposa a nivell patrimonial i turístic i per seguir portant a terme la recuperació del casc antic», ha declarat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Els arquitectes del projecte són Antoni López Daufí i Carlos Vergés Alonso, a qui l’alcaldessa ha agraït la seua tasca. La muralla és del segle XIV, però al segle XIX es va enderrocar el sector baix per a urbanitzar la plaça de mossèn Sol. Una actuació posterior feta per l’Ajuntament de Tortosa al 2015 va posar al descobert la base del tram de muralla.

    La responsable territorial de la Fundació «la Caixa» a Catalunya, Yolanda Altimiras, ha explicat que a Tortosa el programa Temps de Gòtic també actuarà als Reials Col·legis i a la Catedral. La directora dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, ha valorat que «estem contents d’haver fet de pont. Hi ha un cert deute històric de cuidar el patrimoni a Tortosa».

    Paral·lelament, l’Ajuntament de Tortosa habilitarà un nou mirador a la vora, al barri de Santa Clara, que complementarà aquesta actuació. Hi invertirà 102.000 euros.

    Altres restauracions a la Catedral i els Reials Col·legis

    El programa Temps de Gòtic, el nou acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació «la Caixa» compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actuarà en onze monuments i béns artístics de Catalunya, tres dels quals formen part del ric patrimoni tortosí. A banda de la muralla del Rastre, també s’actuarà a l’Absis de la Catedral de Santa Maria i als Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, a la seua façana. A la demarcació també es rehabilitarà el claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia. L’objectiu és posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori.

    Comentarios
    Multimedia Diari