L’Ametlla prepara tres projectes estratègics per al fons Next Generation

Són la renaturalització de Port Olivet, la protecció del litoral i la posidònia, i l’ampliació del camí cap a les Tres Cales

| Actualizado a 19 agosto 2021 05:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar està preparant tres grans projectes estratègics del municipi, susceptibles de finançar-se amb els fons europeus de recuperació, coneguts com a fons Next Generation. Tots tres s’emmarquen en les línies de sostenibilitat i aposta per la mar que proposava el Pla Estratègic del municipi, tot just presentat abans de l’estiu i com ja va avançar el Diari.

Es tracta de la renaturalització del paratge de Port Olivet, l’ampliació del Camí de Tres Cales i d’accés a les platges amb un carril bici i la protecció del litoral i praderies de posidònia entre la platja Pixavaques i l’Alguer. Tres projectes estratègics sense dubte emmarcats en la sostenibilitat, la conservació d’ecosistemes i la transició ecològica, que s’alien amb les prioritats dels Fons Europeus Next Generation.

«Des de les diferents administracions se’ns demana que presentem propostes per assolir recursos per al territori amb els fons Next Generation, de forma que presentarem unes propostes que si no és amb una ajuda extraordinària segurament no podríem portar a terme», explica al Diari l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. «Sabem que poden haver dificultats, però el «no» ja el tenim. Ens sentiríem molt malament com a poble si hi hagués una possibilitat i no l’aprofitem».

Port Olivet és una urbanització iniciada als 2000 i actualment aturada. Hi van quedar carrers construïts, ja que té fins a 65 hectàrees de grandària. Es troba entre l’Estany i Santes Creus, al costat de la mar i amb una gran quantitat de terrenys d’oliveres i garrofers, a tocar de les fortificacions.

«Una de les línies que presentem és la recuperació i conservació d’espais naturals. Creiem que tindríem una possibilitat d’adquirir els terrenys de Port Olivet i renaturalitzar aquest espai. Caldria retirar l’asfaltat i presentar un projecte per fer una zona rústica. Hi ha espais de pedra seca, oliveres, garrofers... Es podria fer per exemple producció d’oli amb menors no acompanyats, iniciativa que ja hem fet al municipi. Hi ha espai per a poder portar a terme molts projectes», detalla Gaseni.

Un altre dels projectes amb els quals l’Ajuntament està treballant per poder-lo presentar com a candidat a rebre finançament és l’ampliació del Camí de Tres Cales i d’accés a les platges del nord, el camí conegut com a carretera del Ranxo que uneix per la costa el nucli urbà i Les Tres Cales. La idea és eixamplar la calçada d’aquesta carretera, restaurar-la i adaptar-la amb un carril bici, perquè sigue accessible per a bicicletes i també per a vianants. L’objectiu de tot plegat és millorar l’accessibilitat a l’entorn natural del municipi i promoure el transport sostenible.

«És un camí molt important, però, alhora, no volem que pergue la seua identitat. No ens interessa fer una gran carretera sinó una una mica més ampla per fer carrils bici i apostar per la línia de sostenibilitat que apuntava el Pla Estratègic», apunta el batlle calero.

Finalment, també es planteja la protecció del litoral i praderies de posidònia entre la platja Pixavaques i l’Alguer, les dues urbanes que té el municipi. Es tracta de la construcció d’un espigó, a la banda de garbí del Pixavaques, per protegir l’ecosistema marí que habita a aquesta zona, com és la posidònia, importantíssima per a la sostenibilitat del fons marí.

«Entre aquestes dos platges hi ha un espai sense platja que sempre és molt castigat quan hi ha temporals forts. És part de la nostra façana marítima i està molt exposada. Proposem una obra de protecció com es podria fer al Delta. Crec que hem de parlar de la mar de l’Ebre, en conjunt incloent-ne també el nord, d’un litoral que és únic i que hem de cuidar. A més, amb els temporals també en queda afectada la població de posidònia», clou l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari