Les pluges abundants avancen la temporada de bolets a l’Ebre

Es preveu una campanya extraordinària si es mantenen les precipitacions i no hi ha episodis importants de vent

01 octubre 2021 18:00 | Actualizado a 02 octubre 2021 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els aficionats als bolets de les Terres de l’Ebre ja gaudeixen de la temporada de recol·lecció, en un any que tot apunta a què pot ser extraordinari. La meteorologia de l’estiu i el principi de la tardor, amb pluges continuades i abundants en especial al massís del Port, ha afavorit la sortida dels bolets molt abans del què és habitual a la zona. Així, si en un any normal la campanya al Port arrenca a mitjans d’octubre, enguany durant tot el mes de setembre ja s’han pogut trobar algunes varietats.

«Aquesta temporada ens han passat dues coses: un estiu molt suau, amb temperatures baixes i poc sol, i moltes tempestes procedents de la zona de l’Aragó, que han anat remullant el bosc de forma abundant però sense fer mal, el que ha afavorit la sortida primerenca», detalla al Diari Joan Moisès, president de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre Bitxac. Al seu entendre, també ha estat important el temps de la primavera. «Els bolets fan simbiosi amb els arbres i si estan ben regats i alimentats, els hi passen els nutrients».

Tot plegat ha afavorit tant els bolets que surten els carrascars com als pinars. «Des de principis de setembre s’han començat a trobar camagrocs i pebrassos i des de fa deu dies hi ha hagut una floració de rovelló espectacular», detalla. En el cas dels Ports, hi ha molts aficionats que en les últimes setmanes s’han desplaçat a la zona de Fredes (Baix Maestrat) o Casetes Velles (Montsià), i en menor mesura a Caro o Paüls, al Baix Ebre. Si continuen les pluges i no es produeixen episodis importants i llargs de vent (per altra banda força habituals al territori), la campanya apunta a extraordinària, segons els experts.

«Feia set anys que no es donava una temporada tant bona», comenta el president de l’entitat micològica. Pel contrari, les últimes campanyes han estat dolentes, amb un bosc molt sec. «Entenem que el canvi climàtic porta això, que puguen tindre aquests contrastos, d’anys molt bons però també de molt secs», afirma Joan Moisès. Els aficionats temen que la reiteració d’anys secs pugui suposar, a la llarga, la desaparició d’algunes espècies.

Des de Bitxac fa temps que treballen per donar a conèixer la realitat micològica de les Terres de l’Ebre. «Volem que la gent conegue tots els bolets que hi ha al bosc, que sàpiguen identificar els que són bons i els que no; i no vagin només al rovelló».

A més, entenen que aquest coneixement és una via, però no l’única, per evitar la massificació al bosc.

Activitats

Del 23 d’octubre al 28 de novembre tindrà lloc a Santa Bàrbara la XVII edició de les Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre, que inclouen l’exposició «Els bolets de les Terres de l’Ebre. Molt més que rovellons» i un curs teòric i pràctic.

Aquestes jornades, organitzades per Bitxac i el Museu de les Terres de l’Ebre i que aquest any arriben a la seva dissetena edició, tenen com a objectiu «incrementar els coneixements micològics i divulgar i valoritzar el fascinant món dels bolets entre totes aquelles persones que hi estiguin interessades».

Els dies 23 i 24 d’octubre es realitzarà el curs. Aquesta activitat s’inclou dins del cicle de cursos naturalistes que cada any organitza la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, conjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre i Bitxac.

El curs es divideix en dues parts, una teòrica i una sortida de camp. Al llarg de les dos sessions teòriques els participants coneixeran aspectes rellevants del món dels bolets com: les principals característiques i funcions a la natura dels fongs, la seva ecologia i la relació de les diferents espècies amb el tipus de sols, o aspectes que relacionen els bolets i l’ésser humà (cultiu de bolets, consells per a la seva recol·lecció, etc.). També es tractaran els principals grups de fongs i les espècies de macromicets que podem trobar a les Terres de l’Ebre. Per finalitzar el curs es realitzarà una sortida pràctica de coneixement de bolets al massís del Port.

‘Molt més que rovellons’

El Museu de la Vida a la Plana acollirà del 23 d’octubre al 28 de novembre l’exposició «Els bolets de les Terres de l’Ebre. Molt més que rovellons». Es tracta d’una mostra formada per 17 panells on s’introdueix al visitant al món dels fongs i als principals grups taxonòmics de bolets, mostrant una part de la gran biodiversitat d’espècies de bolets que podem trobar a les nostres terres. En els plafons podem trobar imatges i informació sobre la morfologia, biologia i funció ecològica dels fongs, i també d’espècies molt conegudes i d’elevat valor gastronòmic com el sureny (Boletus aereus), el camagroc (Cantharellus lutescens), el cama-sec (Marasmius oreades), les dos espècies de rovellons (Lactarius deliciosus i Lactarius sanguifluus), l’apagallums (Macrolepiota procera), la moreneta (Tricholoma terreum), el rossinyol (Canthareullus cibarius) o el bolet de xop (Agrocybe aegerita). Al mateix temps el visitant també podrà conèixer espècies de bolets tòxiques, i fins i tot mortals, com la farinera borda (Amanita phalloides), el pixacà (Amanita pantherina) o diferents espècies de lepiotes (Lepiota sp.).

Comentarios
Multimedia Diari