Menys cabals i reserves d’aigua al tram final de l’Ebre

El riu ha registrat una aportació de 7.441 hectòmetres cúbics al pas per Tortosa en l’últim any hidrològic, un 25 % menys que l’anterior

05 octubre 2021 05:40 | Actualizado a 05 octubre 2021 05:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tram final del riu Ebre ha tancat l’any hidrològic (de l’1 d’octubre del 2020 al 30 de setembre del 2021) amb una aportació total de 7.441 hectòmetres cúbics d’aigua, segons les dades de l’estació d’aforament de Tortosa facilitades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Aquesta xifra suposa un 25 per cent menys que l’any passat, quan es van sobrepassar els 10.000 hectòmetres cúbics i situa l’any hidrològic lleugerament per sota de la mitjana dels últims vint anys. L’any amb una aportació més baixa de les últimes dues dècades va ser el 2011-2012, amb només 3.905 hectòmetres cúbics d’aigua, mentre que just el següent (2012-2013)va ser el de major aportació, amb un total de 15.552 hectòmetres cúbics d’aigua.

La Confederació Hidrogràfica també ha fet valoració de l’any hidrològic, les crescudes i les reserves als pantans del conjunt de la conca. A la primavera es va registrar un 30 per cent menys de precipitació respecte a la mitjana dels últims 20 anys, la qual cosa, sumat a un estiu també sec, va provocar un increment de les demandes per al regadiu. Amb precipitacions inferiors a la mitjana de l’últim quinquenni, les aportacions d’aigua als rius han estat també més baixes. Amb tot, malgrat la falta de precipitacions i l’increment de les demandes, «la situació general de la conca és de normalitat o prealerta segons els índexs de sequera i tots els usos han estat garantits», remarquen des de la CHE.

En el còmput general, les reserves dels embassaments se situen lleugerament per sota de la mitjana dels últims cinc anys (un 53%, enfront del 54%) i 9 punts percentuals per sota de l’arrencada de l’anterior any hidrològic, l’1 d’octubre 2020. Pel que fa al sistema del Bajo Ebro, format pels pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, les reserves es troben al voltant del 70 per cent, 13 punts per sota de la situació que tenien fa just un any.

L’any hidrològic que acaba també ha registrat diverses avingudes i crescudes a la conca, entre les quals hi ha la que entre el 5 i 8 de novembre de l’any passat va afectar el riu Matarranya i el tram baix de l’Ebre, «amb crescudes de caràcter ordinari».

Precipitacions

El descens de l’aigua embassada, insisteix la CHE, es deu a les menors precipitacions i a la primerenca fusió de la neu hivernal procedent de les muntanyes, que s’han traduït també en menors aportacions d’aigua als rius, encara que diferenciant zones (menors al nord de la conca i millor respecte a les mitjanes en el sud).

Concretament, entre març i maig, el període crucial per a les aportacions dels embassaments, es van registrar precipitacions un 30% inferiors. En el conjunt de la conca, la precipitació mitjana de l’any hidrològic ha estat entorn dels 550 mm (segons registres del SAIHEbro), un 5% menys respecte de la mitjana dels últims 5 anys.

Comentarios
Multimedia Diari