Metges del Verge de la Cinta: «Estem en una situació límit, no podem esperar més»

Els facultatius demanen un nou hospital per a les Terres de l’Ebre i millores provisionals a l’actual, ja que falten professionals i tenen manca d’espais i avenços tecnològics

11 abril 2022 18:00 | Actualizado a 12 abril 2022 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Estem en una situació límit, no podem esperar més». Són paraules dels facultatius de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que han sortit públicament a demanar un nou hospital per a les Terres de l’Ebre i millores provisionals a l’actual, ja que falten professinals en algunes àrees i en altres tenen manca d’espais i avenços tecnològics.

Ahir dilluns els metges i metgesses del centre hospitalari van pronunciar-se al respecte sobre el debat, intensificat darrerament, del nou hospital de les Terres de l’Ebre.

Els facultatius van expressar que des del Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut o la gerència de la regió sanitària sempre han escoltat i han estat receptius amb les peticions dels metges i el personal sanitari, però la resposta mai ha anat més enllà del «suport emocional» i no s’ha concretat en cap projecte.

«Nosaltres no ens posarem en decisions tècniques, però calen inversions de forma immediata i no podem esperar més», va exposar Gaspar Masdeu, cap dels serveis d’Intensius de l’HTVC, i un dels portaveus de la junta facultativa, en representació de tots els metges del centre.

«Hi ha dèficit estructural, manca d’espais adequats i obsolescència dels existents, especialment per l’àrea ambulatòria i quirúrgica. Cal dona resposta a una població que està envellint. A les Terres de l’Ebre és de les més envellides de Catalunya», va expressar per la seua banda Ester Comellas, cap del servei de Traumatologia de l’HTVC.

Els professionals també demanen capacitat d’atracció i retenció de professionals, ser més atractius per a les noves fornades de metges que fins i tot guanyarien en qualitat de vida a les Terres de l’Ebre, però ho desconeixen.

Els metges també proposen una gestió «única» dels serveis hospitalaris de l’Ebre, per evitar duplicitats i treballar d’una forma totalment coordinada que també anirà en benefici dels mateixos pacients.

«Hi ha dispersió del coneixement per la regió, manca d’un lideratge clínic que assegure una atenció eficaç i equitativa», van declarar. Per això els facultatius advoquen com a solució una «veritable gerència clínica única i valenta al territori, que dissenyi i construeixi des de zero un hospital del segle XXI a les Terres de l’Ebre, funcionalment modern, adaptat als requerimets de la societat actual, punter i dotat d’equipaments i espais suficients, on l’accessibilitat no sigue un problema. No ens correspon a nosaltres decidir on i com dur-ho a terme, però sí exigir l’immediatesa en la seua resposta».

L’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta que es va presentar el 2020 i que Salut encara no ha decidit si executarà o no, no és el projecte que encaixa als metges i metgesses de l’Hospital Verge de la Cinta. Millorar i ampliar alguns serveis és necessari, però si no és «l’excusa» per no fer un nou hospital. Com explicà Masdeu, un projecte provisional podria consistir a instal·lar mòduls prefabricats per ampliar les àrees ambulatòria i quirúrgica, com es va fer a altres hospitals catalans durant la pandèmia.

El col·lectiu recorda que la necessitat de tenir un centre hospitalari de referència és tan «imperiosa» que s’han atrevit ara a aixecar la mà. «Estem convençuts de la demanda, és per a la societat al final que ho fem», van valorar. «Ens fa temor que d’aquí a deu anys, no puguem oferir els serveis que oferim ara».

Hospital universitari

Hi ha àrees de l’hospital que s’han quedat envellides, com els quiròfans, que són els mateixos des que es va inaugurar l’Hospital de Tortosa fa 46 anys. En canvi, hi ha altres serveis com cardiologia que necessiten professionals i perquè els metges escullin Tortosa calen més incentius.

La junta facultativa proposa que Salut assigne més residències, i que el futur nou hospital sigui universitari. «Perquè vingui gent que es forma a Barcelona, hem de ser atractius i invertir en tecnològica biomèdica, que ara és insuficient», va dir la cap del servei de Traumatologia.

Comentarios
Multimedia Diari