Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Obren expedient a la nuclear d’Ascó per les taques d’oli al riu Ebre

    Es desconeix el volum del vessament, però l’Agència Catalana de l’Aigua afirma que no hi ha impacte ambiental

    27 mayo 2022 16:36 | Actualizado a 27 mayo 2022 23:41
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) han obert un expedient informatiu per determinar l’impacte que ha tingut la fuita d’oli apareguda al riu Ebre, provinent de la central nuclear d’Ascó. Es tracta d’un vessament originat a la junta de la tapa d’un intercanviador de calor del sistema secundari de la unitat Ascó II, actualment aturada en procés de recàrrega. El vessament al riu es va detectar dilluns però no va ser fins dos dies i mig més tard que la central nuclear va confirmar que procedia de les seues instal·lacions.

    Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, han obert l’expedient perquè la CHE -que té les competències- classifiqui l’impacte i en determini la possible sanció. Després de les primeres inspeccions, es desconeix el volum d’oli vessat, però indiquen que no han identificat cap impacte ambiental. «No hi ha hagut cap impacte visual que puguem veure, com una mortaldat de peixos. Tenim la sort que el riu Ebre té una capacitat de dissolució molt més gran que altres rius de Catalunya». El director de l’ACA ha explicat que quan van ser coneixedors de la fuita van avisar a tots els municipis afectats i al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), gestor del minitransvasament de l’Ebre, i ha assenyalat que l’abocament no ha generat cap problema en les captacions d’aigua.

    A més, Reyes ha remarcat que el retard per localitzar la fuita s’ha donat perquè es tractava d’una màquina en desús. «Si hagués estat un aparell que estigués en funcionament, tots els sistemes automàtics ho haurien detectat, però pel fet d’estar en desús es va haver de fer una inspecció a tota la planta i per això van tardar més. El més important és que es tallin els abocaments», ha justificat.

    Com ja va avançar el Diari, el cas ha generat malestar a la Ribera d’Ebre, pel retard en la detecció del poblema.

    L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), gestora de la central, va emetre un comunicat dijous al vespre en què detallava que s’havia identificat en la junta de la tapa d’un intercanviador de calor del sistema secundari d’Ascó II l’origen de les taques d’oli aparegudes al riu Ebre. Així, van confirmar que la junta «no complia amb la seva funció d’aïllament entre el lubrificant i la seva refrigeració, procedent de l’Ebre, de manera que ha pogut permetre que part de l’oli de l’equip s’entremesclés amb el cabal de refrigeració». Segons ANAV, aquesta incidència es va poder produir de manera discontínua cada vegada que s’accionaven les bombes del sistema secundari, en el marc de les proves funcionals corresponents als treballs de recàrrega, que es van realitzar en diferents moments entre els dies 21 i 23 de maig.

    Després de la identificació d’aquest punt de possible pèrdua de lubrificant, ANAV va procedir a aïllar-ho i comprovar la remissió de l’aportació de lubrificant al sistema de refrigeració.

    «L’equip tècnic d’ANAV continua analitzant la incidència i les seves possibles causes per a evitar que es torni a donar novament en les seves instal·lacions», afirmen des de l’empresa.

    ANAV continua analitzant la incidència i les causes, perquè no es repeteixi
    Comentarios
    Multimedia Diari